Fostul pemier ucrainean Iulia Timosenko a acceptat sa inceteze greva foamei, inceputa pe 29 octombrie, a anuntat joi un medic german, confirmand declaratia unui coleg ucrainean la iesire din spitalul in care e internata Timosenko, informeaza AFP.

"Incepand de maine (vineri - n.red.), ea va inceta greva foamei", a declarat Lutz Harms, medicul venit de la clinica Charite pentru a o examina pe Timosenko, citat de agentia Interfax. "este foarte slaba", a precizat un alt medic german, Annette Reischauer, potrivit aceleiasi surse.

In cursul aceleiasi zile, ministrul adjunct al Ministerului ucrainean al Sanatatii, Raissa Moisseenko, a declarat ca Timosenko a fost de acord sa inceteze greva foamei dupa intalnirea cu medicii germani.

Dr. Harms a cerut de asemenea autoritatilor de la Kiev sa imbunatateasca conditiile din spital ale Iuliei Timosenko, in special sa inceteze supravegherea video a fostului premier. "Una dintre conditiile importante pentru tratament este incredere dintre medic si pacient", a precizat doctorul german.

Timosenko, transferata la spitalul penitenciar din cauza unei hernii, a inceput greva foamei pentru a protesta impotriva "falsificarii" alegerilor legislative din 28 octombrie de catre putere.

Scrutinul a fost sever criticat de observatori ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), acestia denuntand un regres al democratiei in fosta republica sovietica.

Incarcerata in august 2011, Timosenko a fost condamnata doua luni mai tarziu la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere. Cazul a provocat o criza grava intre Ucraina si occidentul care suspecteaza un motive politice in spatele condamnarii.