Uniunea Europeana a anuntat miercuri ca va dona cecul de aproximativ 927.000 de euro pe care il va primi impreuna cu Premiul Nobel pentru Pace unor proiecte ce vizeaza ajutorarea copiilor victime ale razboiului, transmite AFP.

"Premiul Nobel este sinonim cu reconcilierea in intreaga lume. De banii acestui premiu trebuie sa beneficieze prima speranta pentru viitor, dar si primele victime ale conflictelor prezente si trecute: copiii", a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, intr-un comunicat.

In urma unui acord intre Barroso, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, banii vor fi alocati fondului "EU Nobel Prize Children's Projects", in favoarea copiilor victime ale conflictelor armate.

Premiul Nobel pentru Pace, care va fi inmanat oficial celor trei lideri europeni pe 10 decembrie, la Oslo, a fost acordat in acest an, pe 12 octombrie, Uniunii Europene, pentru promovarea "pacii, reconcilierii, democratiei si drepturilor omului in Europa" de peste sase decenii.

Premiul consta intr-o diploma, o medalie de aur si un cec de 8 milioane de coroane suedeze (aproximativ 927.000 de euro).