Decizia autoritatilor din Bruxelles de a inlocui in acest an traditionalul brad natural de Craciun din Grand-Place cu o "structura metalica" inalta de 24 de metri a declansat un val de proteste cu accente islamofobe in Belgia, scrie AFP.

Polemica a fost declansata de o declaratie a unui ales local al partidului crestin-democrat flamand CD&V, care a vorbit despre motive religioase pentru a explica renuntarea la bradul care decora in fiecare an Grand-Place, una dintre principalele atractii turistice ale Bruxellesului.

"Ce va urma? Interzicerea oualor de Pasti pentru ca se refera la Pasti?, a afirmat, intr-un interviu, consilierul municipal Bianca Debaets.

Sambata a fost lansata o petitie pe internet intitulata "Pentru un adevarat brad de Craciun in Grand-Place din Bruxelles si pentru respectarea valorilor si traditiilor noastre", care primise deja 9.500 de semnaturi luni dimineata.

Comentariile partizanilor acestei petitii sunt in general de genul "Nu ne vom apleca in fata musulmanilor" sau "Nu noi trebuie sa ne adaptam, suntem acasa".

Si totusi, comunitatea musulmana nu are nimic de-a face cu vointa municipalitatii de a inlocui bradul natural cu o structura metalica in forma de brad, argumenteaza Nicolas Dassonville, purtator de cuvant al primarului Bruxellesului, socialistul Freddy Thielemans.

"In acest an, 'Placerile Iernii', festivitatile care anima centrul orasului in timpul sarbatorilor de sfarsit de an, incepand cu 30 noiembrie, sunt axate pe lumina. Printre cele cinci proiecte de iluminare primite, a fost aceasta 'Oda adusa bradului', o structura metalica ce va fi iluminata in interior si exterior si pe care vizitatorii se pot catara", a adaugat Dassonville.

"Dar vor exista in Grand-Place mici brazi naturali si un staul. Cei care pretind ca vrem sa suprimam simbolurile Craciunului se insala profund", a adaugat acesta.