Un lider jihadist egiptean, care afirma ca are legaturi cu al-Qaeda, a cerut distrugerea Sfinxului si a piramidelor, facand o paralela intre aceste monumente ale lumii antice si statuile lui Budha, distruse de talibani in Afghanistan, scrie Al Arabiya.

Murgan Salem al-Gohary, un lider islamist condamnat de doua ori in perioada lui Hosni Mubarak pentru incitarea la violenta, a cerut musulmanilor sa inlature astfel de "idoli".

"Toti musulmanii sunt insarcinati cu aplicarea invataturilor Islamului privind inlaturarea unor astfel de idoli, asa cum am facut in Afghanistan cand am distrus statuile Buddha", a spus el sambata, intr-un interviu acordat unei televiziuni private egiptene.

"Dumnezeu i-a cerut profetului Mahomed sa distruga idolii", a adaugat el. "Cand am fost alaturi de talibani am distrus statuia lui Buddha, ceva ce guvernul a esuat sa faca".

Declaratia sa vine la o zi dupa ce islamisti ultraconservatori s-au adunat in piata Tahrir din Cairo pentru a cere aplicarea legii islamice Sharia.

In schimb, vicepresedintele partidului islamist Ennahda din Tunisia, Sheikh Abdel Fattah Moro, a intervenit in emisiune si i-a spus lui Gohary ca faimosul comandant militar Amr ibn al-Aas nu a distrus monumentele cand a cucerit Egiptul.

"Asa ca cine esti tu sa o faci", s-a intrebat acesta. "Profetul a distrus idolii deoarece oamenii ii venerau, dar Sfinxul si Piramidele nu sunt venerate", a subliniat el.