Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca Ankara va analiza posibilitatea de a reintroduce pedeapsa cu moartea, la un deceniu dupa abolire, pentru crime privind terorismul, informeaza AFP. Masura vizeaza Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care lupta pentru autonomia sud-estului Turciei, partid considerat organizatie terorista.

"Puterea (de a ierta un criminal - n.r.) ii apartine familiei victimei, nu noua. Trebuie sa facem ajustarile necesare", a declarat Erdogan duminica, citat de agentia de presa Anadolu.

"Pedeapsa cu moartea exista in SUA, in Rusia, in China, in Japonia [...] Prin urmare, trebuie sa ne reevaluam pozitia", a adaugat premierul turc.

Erdogan a ridicat problema unei posibile reveniri la pedeapsa capitala saptamana trecuta, cand a evocat sprijinul popular de care s-ar bucura o astfel de masura in cazul liderului rebel kurd aflat in inchisoare Abdullah Ocalan.

"Astazi, numeroase persoane sunt in favoarea unei restabiliri a pedepsei cu moartea, potrivit sondajelor, pentru ca parintii celor morti sufera, in timp ce altii sarbatoresc mancand kebab", a declarat Erdogan referindu-se la liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si la partizanii acestuia.

Sugestia de a inscrie acest subiect pe agenda parlamentului turc intevine pe fondul unei greve a foamei initiate de circa 700 de detinuti kurzi in inchisorile turce. Ei cer imbunatatirea conditiilor de incarcerare a lui Abdullah Ocalan, plasat in izolare de un an si jumatate.

Abdullah Ocalan a fost arestat si condamnat la moarte pentru tradare in 1999, o pedeapsa comutata in inchisoare pe viata in octombrie 2002 dupa ce Ankara a abolit pedepsei cu moartea, sub presiunea Uniunii Europene.

Sambata, mai multi deputati ai Partidului pentru Pace si Democratie s-au alaturat miscarii prizonierilor kurzi lansata la 12 septembrie si pe care Erdogan a calificat-o drept "spectacol", "santaj" si "cacealma".

Detinutii in greva foamei cer ca avocatii lui Ocalan sa-l poata din nou vizita pe acesta pe insula Imali, la sud de Istanbul, unde este tinut inchis, precum si ridicarea restrictiilor privind folosirea limbii kurde.

Administratia de la Ankara, UE si SUA considera PKK o organizatie terorista. Circa 45.000 de persoane au murit dupa ce PKK a intrat in posesia de armament in 1984 luptand pentru autonomia sud-estului Turciei, unde kurzii sunt majoritari.