Marea Britanie nu va extinde dupa 2013 restrictiile pe piata muncii impuse romanilor si bulgarilor, a declarat ministrul britanic de Interne, Theresa May, precizand insa ca Londra se consulta cu alte capitale europene pentru anumite limitari ale liberei circulatii in cadrul UE astfel incat sa fie evitate abuzurile.

Theresa May a confirmat pentru BBC ca cetatenii romani si cei bulgari vor putea lucra fara restrictii in Marea Britanie incepand de la sfarsitul anului 2013. Ministrul britanic a precizat ca nu se poate face nimic pentru prelungirea restrictiilor, dar spera sa poata limita impactul acestei situatii asupra economiei.

"Nu mai avem posibilitatea impunerii de masuri tranzitorii. Masurile tranzitorii expira in decembrie 2013", a declarat Theresa May. Ministrul britanic a aratat ca o prelungire a restrictiilor ar presupune anularea prevederilor acordurilor semnate cu Romania si Bulgaria in momentul aderarii lor la Uniunea Europeana.

Restrictiile pe piata muncii impuse in anul 2005 pentru protejarea locurilor de munca britanice vor expira in decembrie 2013. Partidul Laburist (de opozitie) a anuntat ca va sustine orice masuri de prelungire a restrictiilor.

Theresa May si-a exprimat speranta ca pot fi luate masuri pentru limitarea impactului asupra economiei britanice. Guvernul britanic intentioneaza sa limiteze accesul imigrantilor la sistemul de asistenta sociala si la sistemul de sanatate. May a precizat ca lucreaza la posibile limitari ale liberei circulatii in spatiul european impreuna cu alte tari UE, dintre care "din ce in ce mai multe" sunt ingrijorate de abuzuriasupra sistemului precum casatoriile false si altele.

De asemenea, problema liberei circulatii va fi parte a planului ministrului de Externe, William Hague, de revizuire a relatiei Marii Britanii cu Uniunea Europeana. Marea Britanie este implicata intr-o ampla disputa legala cu Uniunea Europeana din cauza limitarilor impuse acordarii de asistenta sociala imigrantilor. In plus, Marea Britanie doreste reconfigurarea prerogativelor de suveranitate in relatia cu Uniunea Europeana.