Un tribunal moscovit l-a condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare pe Maxim Luzianin, primul judecat dintre cei 18 activisti ai opozitiei arestati dupa ce au protestat impotriva lui Putin, relateaza The Guardian.

Maxim Luzianin, in varsta de 36 de ani, a pledat vinovat la acuzatia de participare la "tulburarile in masa" din timpul protestelor din 6 mai, in ajunul investirii lui Vladimir Putin pentru un al treilea mandat de presedinte si a colaborat cu autoritatile.

Celelalte 17 persoane acuzate in "afacerea Bolotnaia", numita astfle dupa locul unde s-au desfasurat actiunile de protest, au pledat nevinovate. Activistii si simpatizantii opozitiei au interpretat pedeapsa dura ca un semn ca ceilalti vor primi pedepse si mai dure.

Cei 18 activisti au fost acuzati ca ar fi luat parte la protestul din 6 mai din Piata Bolotnaia, singura actiune violenta din valul de aproape jumatate de an de proteste.

Arestarile au fost facute treptat, intre lunile mai si octombrie, unii activisti fiind ridicati de acasa. Mai multi dintre ei sustin ca nu se aflau in zona Pietei Bolotnaia in timpul desfasurarii protestului la care, potrivit autoritatilor moscovite, ar fi luat parte.

Luzianin a pledat vinovat la acuzatiile de participare la "tulburarile in masa" si "folosirea violentei impotriva unui reprezentant al puterii", recunoscand astfel ca ar fi batut un ofiter de politie si ca ar fi aruncat cu pietre in fortele de ordine. Potrivit autoritatilor, in jur de 20 de jandarmi au fost raniti in incidente. Toti au primit gratis apartamente drept compensantie, mai arata The Guardian.