Argentinienii au manifestat masiv joi seara in intreaga tara, impotriva unei noi realegeri a presedintelui Cristina Kirchner, a insecuritatii si a coruptiei, la chemarea grupurilor de activisti si a retelelor sociale, scrie AFP.

"Da democratiei, nu realegerii", strigau manifestantii, care au iesit pe strazi, in acelasi timp, in principalele orase ale tarii, printre care Rosario (centru-est), Cordoba (centru), Mendoza sau Bariloche (vest).

Principalele cotidiene, La Nacion si Clarin, ambele critice in privinta guvernului, afirmau ca "sute de mii de argentinieni" s-au mobilizat in intreaga tara.

Cetateni argentinieni au manifestat in acelasi timp in intreaga lume, in principal la New York, Washington, Paris, Roma, Madrid, Toronto, Miami si Londra.

Majoritatea protestatarilor fac parte, ca si la prima mare manifestatie, in seara de 13 septembrie, din clasa medie.

Argentinienii suporta din ce in ce mai greu controalele draconice ale operatiunilor de schimb valutar, deoarece ii impiedica sa cumpere dolari pentru a economisi.

Ei pot fie sa-si tina economiile in pesos, moneda care se devalorizeaza rapid, cu o inflatie estimata la circa 25% pe an, fie sa cumpere valute pe piata neagra, la un pret mare.

Cresterea, care era pana acum in medie de 8%, ar urma sa scada la jumatate in acest an, din cauza crizei mondiale. Popularitatea doamnei Kirchner este in cadere libera, la aproximativ 30%, dupa ce a obtinut 54% din voturi in urma cu doar un an.

Cristina Kirchner a fost aleasa de doua ori, in 2007 si in 2011. Dar o serie de parlamentari din partidul peronist aflat la putere propun o reforma a constitutiei pentru a-i permite o a treia realegere, in 2015.

Peste 80% din populatie respinge aceasta initiativa, potrivit institutului Management & Fit. Sapte argentinieni din zece se declara totodata dezamagiti de rolul opozitiei, lipsita de putere si divizata.

Principalele subiecte de nemultumire sunt insecuritatea (79,4%), urmata de inflatie (64%), potrivit acestei institutii.

Mii de argentinieni au manifestat pentru prima oara in intreaga tara in seara de 13 septembrie. Amploarea acestei prime manifestatii organizate cu ajutorul retelelor sociale a luat prin surprindere autoritatile.