Candidatul partidului social-democrat (SPD) la functia de cancelar, Peer Steinbruck, a cazut de pe locul trei pe locul 6 in clasamentul celor mai populare personalitati politice din Germania, dominat de Angela Merkel, potrivit unui sondaj realizat la comanda televiziunii publice germane ARD, citat de AFP.

De la intrarea in campanie, la finele lui septembrie, Steinbruck a fost acuzat pentru gustul prea pronuntat pentru conferinte bine remunerate, o activitate care i-a adus 1,25 milioane de euro in trei ani.

Cotidianul conservator Die Welt, care a publicat acest sondaj vineri, apreciaza ca "angajamentul (lui Steinbruck) in favoarea justitiei sociale este mult mai puternic pusa in discutie" de alegatori.

In sondajul realizat de institutul Infratest pentru luna noiembrie, cu mai putin de 50% opinii favorabile, candidatul SPD pierde noua puncte in raport cu octombrie si se afla la 18 puncte distanta de cancelarul Angela Merkel (68%) care castiga un punct in popularitate.

Iar dinamica nu pare favorabila social-democratilor.

Daca alegerile legislative, prevazute pentru 2013, ar avea loc in aceasta duminica, uniunea conservatoare (CDU-CSU) ar castiga 40% (+1 punct fata de sondajul din octombrie), reprezentand cel mai bun scor in ultimii cinci ani. SPD ar obtine 30% (-1%).

Sondajul a fost efectuat asupra unui esantion reprezentativ de 1.005 persoane, interogate telefonic intre 5 si 7 noiembrie.