Politia italiana a anuntat joi ca a pus sechestru pe bunuri in valoare de 163 de milioane de euro, in principal conturi bancare, in cadrul unei anchete asupra a 118 persoane acuzate de trafic ilegal de aur si argint, scrie AFP.

Justitia "a ordonat punerea sub sechestru a peste 500 de conturi bancare pentru a bloca (...) disponibilitatile financiare ale principalilor acuzati, in valoare de 163 milioane de euro, corespunzand cifrei de afaceri (...) realizata de acest grup criminal organizat la scara internationala de la inceputul anului", precizeaza un comunicat al politiei.

Potrivit anchetatorilor italieni, aceasta organizatie criminala avea grupul de conducere in Elvetia si dispunea in Italia de numerosi complici in diferite magazine de vanzare si cumparare de aur si argint.

"Banii intrau fraudulos in Italia, din Elvetia, si aici erau folositi pentru a cumpara aur si argint, care ieseau la randul lor fraudulos din tara pentru a intra in Elvetia, tranformate in lingouri", a explicat un oficial al politiei, Alessandro Langella.

Aurul si argintul nu proveneau doar din achizitii din magazine, ci si din cumpararea de bijuterii si alte bunuri pretioase furate.

Inculpatii sunt acuzati de spalare de bani, comert ilegal cu aur si argint si frauda fiscala.

Peste 300 de patrule ale politiei efectuau in cursul diminetii aproape 260 de perchezitii in 11 regiuni italiene.

Politia a pus sub sechestru, intre altele, o vila din regiunea Arezzo, in Toscana, care "era baza operationala a organizatiei criminale, atat de protejata si controlata incat a fost denumta 'Fort Knox'", care a dat de altfel si numele operatiunii, potrivit comunicatului citat.