Portoricanii au votat in majoritate ca teritoriul lor sa devina al 51-lea stat american, in cadrul unui referendum cu caracter neconstrangator, au anuntat miercuri autoritatile electorale, citate de AFP.

Porto Rico a fost cedat de spanioli Statelor Unite in 1898. Portoricanii sunt cetateni americani din 1917 iar insula lor are din 1952 statutul de stat liber asociat Statelor Unite.

Intrebati daca doresc sa prelungeasca actualul statut al insulei, portoricanii au votat "Nu" marti in proportie de 54%, potrivit cifrelor difuzate de comisia electorala.

Intrebati apoi ce statut ar prefera pentru teritoriul lor, 61% dintre portoricani au votat pentru ca insula sa devina al 51-lea stat american, 33% pentru un statut de "stat liber asociat suveran" si 5,5% pentru independenta.

La initiativa guvernului republica Luis Fortuno, portoricanii s-au pronuntat asupra statutului insulei pentru a patra oara, dupa referendumurile din 1967, 1993 si 1998. De fiecare data, a fost votat statutul de "stat liber asociat Statelor Unite".

In cadrul unei vizite pe care a efectuat-o in Porto Rico in iunie 2011, Barack Obama a promis ca administratia sa "va ramane alaturi" de portoricani o data ce rezultatul acestei consultari populare va fi cunoscut.