Kogelo, satul kenyan in care s-a nascut tatal lui Barack Obama, a sarbatorit miercuri realegerea fiului tarii, care a castigat "pentru ca stie sa iubeasca oamenii", dupa cum spune bunica sa, Sarah Obama, relateaza AFP.

A treia sotie a bunicului lui Barack Obama nu are nicio legatura de sange cu presedintele american reales, dar spune ca il considera nepotul sau si acesta a vizitat in 2006 Kogelo, cand nu era decat senator. Barack Obama Sr., tatal presedintelui american, este ingropat in acest sat.

Dimineata, foarte devreme, micul sat din vestul Kenyei, ascuns printre dealuri la circa 60 de km de lacul Victoria, a venit la "Mama Sarah".

"Venind la Sarah, il sarbatorim pe Obama", scanda mica multime. Dupa care familia Obama a invitat ziaristii la o conferinta de presa pe peluza gradinii.

"A castigat prin gratia lui Dumnezeu", asigura batrana de 90 de ani. "Si de asemenea pentru ca stie cum sa iubeasca oamenii, nu ii place diviziunea. Pentru asta a castigat", spune ea, in limba ei materna, luo.

"Victoria lui Obama are o semnificatie particulara in continent", pentru ca "in multe dintre tarile noastre, diviziunile etnice se opun constructiei unei societati prospere si tolerante", afirma, ca un ecou la Sarah Obama, premierul kenyan Raila Odinga, din capitala Nairobi.

Kenya "este, ca intotdeauna, mandra de legaturile sale" cu presedintele american, a spus si presedintele kenyan Mwai Kibaki.

Pentru bunica lui Barack Obama, realegerea acestuia este si mai importanta decat primul mandat de patru ani. "A revenit a doua oara si a castigat", explica ea.

Intrebata despre deceptia kenyenilor legata de faptul ca presedintele Obama nu le-a vizitat tara in cursul primului sau mandat, "Mama Sarah" a replicat: "Nu putem fi amarati". Nepotul sau trebuie sa se ocupe de Statele Unite.

Pe drumul spre scoala, cativa copii, majoritatea in picioarele goale, se opresc cateva minute langa multimea de sateni. Cativa locuitori striga, jumatate timizi, jumatate mandri, "Obama yes", la trecerea ziaristilor.

Unii dintre locuitori ar fi dorit ca Obama sa fata mai multe pentru Africa si pentru Kenya. Presedintele american nu a vizitat decat o singura tara africana in primul sau mandat, Ghana.

"Ne-a dezamagit ca nu a vizitat Kenya (...) Speram ca de aceasta data sa vina sa ne faca o vizita", spune Jack Koyoko, un tamplar de 32 de ani.

Si totusi, gratie primei alegeri a lui Obama, Kogelo s-a schimbat in patru ani: drumul principal a fost asfaltat, satul are acum curent si apa, desi nu inca in toate casele.