Capul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Patriarhul Maxim, a murit marti noapte intr-un spital din Sofia, unde fusese internat in ultimele luni. Anuntul a fost facut de postul public de televiziune BNT la ora locala 04:00, scrie site-ul bulgar de stiri novinite.com. Sanctitatea sa implinise 98 de ani in date de 29 octombrie.

Patriarhul Maxim al BulgarieiFoto: basilica.ro

SefulBisericiiOrtodoxe Bulgarefusese internat,acum o luna, intr-un spital de stat din Sofia, iar inultimele zile starea lui s-a inrautatit.

In urma mortii Patriarhului,episcopiiBisericii Ortodoxebulgarear trebui sareuneasca, marti,pentru a alegeun conducator temporar alSfantului Sinod, precum siunepiscoptemporar al Sofiei,un titludetinut, de asemenea, de Patriarhul Maxim.

Totodata,t rebuie sa fie convocat un consiliu extraordinar ecleziastic care sa aleaga un nou patriarh. Conform statutului, acesta trebuie sa aiba cel putin 50 de ani. Pana atunci, Biserica va fi condusa de Mitropolitul Yoanikii, a mai transmis BNT.

PatriarhulMaxima fost condus BisericaOrtodoxa bulgarapeste 40 de ani.Eranascutpe 29 octombrie1914,insatulOresak, orasul Loveci.

El a devenitcapulBisericiiOrtodoxe bulgarela 4 iulie1971,dupamoarteapatriarhuluiKirilmartie 1971.