Statele Unite vor mentine in continuare legaturi foarte puternice cu Europa in domeniul securitatii, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale de marti, a asigurat luni secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, potrivit AFP.

"Oricare ar fi castigatorul, sunt sigur ca Statele Unite vor ramane angajate puternic in relatia transatlantica'', a declarat Rasmussen, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Bruxelles. NATO va ramane ''coloana vertebrala'' a acestei aliante, a adaugat Rasmussen.

Anuntand ca asteapta rezultatul alegerilor cu "acelasi entuziasm" ca toata lumea, Rasmussen a calificat drept "excelenta" cooperarea dintre NATO si Barack Obama, dupa investirea acestuia in ianuarie 2009.

Problemele legate de aparare nu au ocupat un loc important in campania candidatilor democrat si republican. Acestia si-au exprimat pozitiile contrare in special in privinta bugetului alocat fortelor armate, dupa un deceniu de crestere a fondurilor alocate Pentagonului. Barack Obama intentioneaza sa stabileasca bugetul la 2,9% din PIB in urmatorii zece ani, in timp ce Mitt Romney vrea sa il aduca la 4%, in ciuda incheierii conflictelor din Irak si Afganistan.