Uraganul Sandy, care a lovit Coasta de Est a Statelor Unite saptamana aceasta, a provocat moartea a cel putin 102 persoane in SUA si Canada, potrivit bilantului publicat vineri, transmite Reuters. Cu doar trei zile inainte de alegerile prezidentiale din 6 noiembrie, peste 3,5 milioane de locuinte si sedii de afaceri nu au electricitate, iar locuitorii din zonele devastate se intreaba cand le vor reveni vietile la normal.

Casa lovita de uraganul SandyFoto: Agerpres/AP

Uraganul a lovit luni, cu rafale de vant de 130 km/h si valuri uriase care au provocat inundatii in New Jersey si New York.

In New York, 40 de oameni au murit din cauza uraganului, jumatate in Staten Island, iar in New Jersey, 13. In Pennsylvania si-au pierdut viata 14 oameni, iar in Maryland, 11. O persoana a murit in Canada, la Toronto.

Furtunile au ucis cel putin 69 de oameni si in Caraibe, cel putin 54 dintre acestia in Haiti, si 11 in Cuba, inainte ca acestea sa ajunga pe coasta SUA.

La New York, 650.000 de persoane sunt in continuare private de electricitate, iar locuitorii se plang de criminalitate si de lipsa politistilor care sa impiedice acest fenomen. Pe garaj din cartierul Queens plin de ramasite si bunuri distruse de uragan a fost afisat un mesaj: "Hotii vor fi crucificati - Dumnezeu sa va ajute".

Primarul Michael Bloomberg a fost aspru criticat de cei afectati de uragan pentru ca nu a anulat Maratonul anual care ar fi trebuit sa aiba loc duminica in New York, si la care erau asteptati peste 40.000 de participanti. Vineri seara insa, Bloomberg a anuntat anularea evenimentului.

"Maratonul este parte integranta a vietii din New York de 40 de ani. Dar este clar ca a devenit o sursa de controverse si divizari. Nu puteam permite o controversa in privinta unui eveniment sportiv", a declarat Bloomberg.

Pagubele produse de uraganul Sandy ar putea sa fie cele mai mari dupa cele provocate de uraganul Katrina, care a devastat regiunea New Orleans in 2005, potrivit Agerpres.

Potrivit companiei americane Eqecat, specializata in evaluarea catastrofelor, pagubele asigurate provocate de Sandy ar putea sa se ridice la 20 de miliarde de dolari, iar cele economice la 50 miliarde de dolari. Uraganul Katrina a provocat pagube asigurate cuprinse intre 40 si 66 miliarde de dolari.