Un avion de lupta chinez prezentat drept a doua generatie de avion-bombardier invizibil a trecut prin botezul aerului, confirmand astfel rapida modernizare a Armatei Populare de Eliberare, scrie joi presa oficiala din China, citata de AFP.

Shenyang J-31Foto: china-defense.blogspot.com/

Avionul cu fuselaj negru a efectuat miercuri un zbor de 20 de minute inainte de ateriza pe pista, fara probleme aparente, potrivit unui martor citat de cotidianul Global Times.

Fotografiile cu avionul Shenyang J-31, potrivit identificarii provizorii, au fost publicate pe internet de site-urile specializate in informatii militare. In acestea se poate vedea un avion zburand deasupra provinciei Liaoning (nord-est).

Potrivit Global Times, prototipul este mai mic decat avionul invizibil J-20, al carui zbor inaugural la inceputul lui 2011 a luat prin surprindere expertii occidentali, deoarece a avut loc mai devreme decat se asteptau ei.

J-20 fusese prezentat ca raspunsul Chinei la avionul invizibil F-22A Raptor al US Air Force, in conditiile in care Statele Unite erau singura tara care dispunea de un avion operational de vanatoare-bombardier invizibil.

J-31 ar putea fi amplasat pe primul portavion chinez, "Liaoning", care a intrat in serviciul activ in data de 25 septembrie. Bireactorul cu dublu ampenaj este propulsat de motoare rusesti, care vor fi inlocuite in timp de motoare de productie chineza, spun expertii citati de Global Times.

China, tara cu cea mai mare armata din lume, are al doilea buget de aparare dupa Statele Unite, buget care creste mai rapid decat Produsul National Brut, suscitand astfel ingrijorari din partea vecinilor sai si a Washingtonului.