Guvernul italian a adoptat miercuri un proiect de lege care desfiinteaza zeci de provincii, pentru a reduce cheltuielile publice, scrie AFP.

Italia este formata din 20 de regiuni, dintre care cinci au un statut special care le confera o mare autonomie, iar legislatia nu vizeaza decat provinciile din 15 regiuni cu statut ordinar, celelalte facand obiectul altor reglementari.

"Numarul provinciilor in regiunile cu statut ordinar va trece de la 86 la 51, inclusiv orasele metropolitane" se arata intr-un comunicat publica la incheierea unui Consiliu de ministri.

'Orasele metropolitane' sunt marile orase, precum Roma sau Bologna, spre exemplu, care au de asemenea si o provincie, ceea ce inseamna ca provincia Roma va disparea in beneficiul 'Romei metropolitane', aceasta ultima denumire antrenand si puteri superioare celor de care dispune o simpla municipalitate.

"Incepand cu 1 ianuarie 2014 orasele metropolitane, care vor inlocui provinciile in principalele centre urbane ale tarii, vor deveni operationale", potrivit comunicatului citat.

"Guvernele" provinciale vor fi eliminate incepand cu 1 ianuarie 2013. Timp de un an presedintii provinciilor vor putea fi ajutati de trei consilieri iar incepand cu 1 ianuarie 2014 provinciile respective nu vor mai exista.