Milioane de americani au petrecut noaptea de marti spre miercuri in intuneric si cu picioarele in apa, victime ale uraganului Sandy care a devastat nord-estul SUA, inclusiv New York si New Jersey, stat in care Barack Obama se va duce miercuri.

Potrivit CNN, circa 6,5 milioane de americani nu au miercuri dimineata curent electric.

Cladirea care adaposteste sediile reprezentantelor diplomatice ale Romaniei la New York nu avea curent electric marti, la 24 de ore de la trecerea uraganului Sandy, care a provocat inundatii si pene de curent intr-o buna parte din Manhattan, transmite corespondentul Mediafax la New York.

Cu o saptamana inainte de alegerile prezidentiale din 6 noiembrie, presedintele SUA a facut oficial o pauza de la campania electorala ca sa se concentreze asupra operatiunilor din zonele devastate, scrie presa internationala.

El va merge miercuri in New Jersey, statul in care Sandy a ajuns pe uscat luni seara, si unul dintre cele mai grav afectate de ciclon. Mitt Romney va participa la randul sau la reuniunile sale electorale in Florida.

Dupa ce a ucis 67 de oameni in Caraibe, Sandy a facut cel putin 42 de victime in Statele Unite, intre care 18 in New York si unul in Canada, in principal din cauza caderii copacilor.

Mai mult de opt milioane de locuinte si companii din partea de nord-est a tarii au ramas in intuneric marti si ar putea ramane asa mai multe zile, au declarat autoritatile. Retea de telefonie din SUA a avut, de asemenea, intreruperi.

Trecerea lui Sandy, care a intalnit pe traseul sau un front rece din nord, de asemenea, a provocat caderi de zapada impresionante intr-o zona intinsa, inclusiv in Virginia, Pennsylvania, Maryland, Tennessee si Ohio.

In statele New York si New Jersey, Barack Obama a declarat martii starea de "catastrofa majora", care sa permita punerea in aplicare a programelor de asistenta pentru victime.