Parchetul din Polonia a dat asigurari, marti, ca nicio urma de explozibil nu a fost descoperita pe epava avionului prezidential polonez care s-a prabusit in aprilie 2010 la Smolensk, asa cum scrisese presa de la Varsovia. "Nu este adevarat ca au fost descoperite urme de TNT sau de nitroglicerina la interiorul sau la exteriorul epavei aparatului de zbor", a declarat Ireneusz Szelag, purtatorul de cuvat al Parchetului Militar, care a condus ancheta privind catastrofa aviatica, citat de AFP.

Precizarile vin dupa ce cotidianul conservator polonez Rzeczpospolita a scris, marti, ca urme de explozibil ar fi fost descoperite recent de expertii polonezi pe epava avionului prezidential polonez care s-a prabusit in aprilie 2010 la Smolensk, in Rusia: "Testele au confirmat prezenta unor urme de TNT si nitroglicerina pe 30 de scaune. Aceste substante au fost descoperite la jonctiunea dintre carlinga si o aripa", sustineau jurnalistii polonezi.

Avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prabusit la 10 aprilie 2010 in timp ce incerca sa aterizeze pe o ceata densa la Smolensk, provocand moartea celor 96 de persoane aflate la bordul sau. Teoriile conspirationiste privind acest accident circula in continuare in Polonia.

Delegatia poloneza urma sa asiste la Katin, in apropiere de Smolensk, la ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrul ofiterilor polonezi prizonieri ai Armatei Rosii de catre politia secreta sovietica in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.