Ninsorile abundente si rafalele puternice de vant au lasat, duminica, fara electricitate zeci de mii de persoane in Alpii francezi si in sudul Frantei si au cauzat disparitia unui copil, in timp ce in Elvetia au provocat aproape 60 de accidente in ultimele 24 de ore, iar in Polonia trei persoane au murit de frig, anunta Agerpres.

In departamentele muntoase Savoie, Haute-Savoie si Isere din Franta, ramurile copacilor ingreunate de zapada au cazut peste firele electrice si le-au rupt. Ninsorile s-au adaugat puternicelor rafale de vant care afectau, de sambata, mai multe regiuni din Franta. In Drome si Ardeche (sud), "locuintele sunt private de curent electric din cauza vantului puternic care poate atinge 130 km/ora", a explicat pentru AFP un purtator de cuvant al ERDF (Electricite Reseau Distribution France).

Intemperiile au afectat si circulatia in Franta, unde zeci de automobilisti care nu si-au echipat masinile cu pneuri pentru zapada au fost blocati in departamentul Isere de ninsori neobisnuit de abundente.

Un copil britanic de 12 ani care plecase cu bicicleta, sambata, a fost dat disparut pe insula Porquerolles (sud-est), unde se inregistreaza puternice rafale de vant. Numai bicicleta sa a fost gasita.

In Polonia, unde primele ninsori au fost insotite de scaderi ale temperaturii sub zero grade, trei barbati au fost gasiti morti de hipotermie, duminica, a anuntat politia. Doi barbati in varsta de 52 si, respectiv, 56 de ani au decedat de frig in sud-estul Poloniei. "Cei doi erau sub influenta alcoolului", a declarat un purtator al politiei din Lublin, citat de agentia PAP. A treia victima, un om al strazii in varsta de 53 de ani, a fost gasit la Nysa, in sud-vestul tarii.

Zapada a provocat perturbari ale traficului feroviar, mai ales in centrul Poloniei, si aproape 70.000 de persoane au ramas fara curent electric in zona Varsoviei.

In Elvetia, ninsorile au provocat numeroase accidente, caderi de copaci, suspendari ale traficului feroviar, sute de apeluri din partea unor persoane intrate in panica. Numai in cantonul Berna, aproape 60 de accidente au fost semnalate in cursul ultimelor 24 de ore, potrivit politiei cantonale. Numarul mare de accidente se explica prin faptul ca numeroase vehicule nu erau inca echipate cu pneuri de iarna si, in plus, rafalele de vant au doborat mai multi arbori pe strazi. Touring Club Suisse (TCS) a lansat un apel la prudenta, in conditiile in care pe anumite tronsoane ale retelei rutiere elvetiene s-au semnalat nameti de zapada si polei.

In cantonul Fribourg, o coliziune a implicat opt masini pe autostrada, duminica dimineata, provocand inchiderea temporara a tronsonului vizat. Douasprezece accidente au fost semnalate in cantonul Zurich. In cantonul Schwyz s-a format un ambuteiaj pe un drum de munte, deoarece masinile fara pneuri de iarna au derapat pe zapada.

Traficul feroviar a fost perturbat in unele locuri. Furtuna a blocat circulatia trenurilor pe calea ferata Montreux Oberland Bernois (MOB).

La Geneva, pompierii au primit sute de apeluri de la locuitori cuprinsi de panica din cauza furtunii care s-a abatut asupra orasului, cu rafale de vant ce atingeau viteze de pana la 100 km/ora.