Ucrainienii sunt chemati duminica la urne pentru a alege un nou parlament, favoritul cursei electorale fiind partidul de guvernamant, urmat de formatiunea fostului premier Iulia Timosenko si de cea a celebrului boxeur Vitali Kliciko. Alegerile legislative sunt urmarite indeaproape de Occident din cauza temerilor de fraudare. Potrivit AFP, Rusia urmareste indeproape alegerile din Ucraina, mizand pe victoria partidului presedintelui Victor Ianukovici, favorabil apararii intereselor Moscovei in republica fost-sovietica.

Ucraina: Mars electoral al opozitiei inaintea alegerilor parlamentareFoto: Agerpres/AP

Birourile de vot s-au deschis la ora 6:00 GMT (8:00 ora Romaniei) si se inchid la ora 18:00 GMT (20:00 ora Romaniei). La inchiderea lor, vor fi publicate mai multe sondaje de opinie, iar primele rezultate sunt asteptate in cursul noptii de duminica spre luni.

Votul, primul mare scrutin de la preluarea puterii, in 2010, de catre presedintele Victor Ianukovici, este supravegheat indeaproape de Occident, ingrijorat de un posibil regres al democratiei in Ucraina, unde incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko, in august 2011, pentru abuz de putere, este considerata un caz emblematic.

Cazul fostului premier ucrainean a provocat o criza grava intre Kiev si Uniunea Europeana, un exemplu fiind Campionatului European de Fotbal cand mai multi lideri europeni au declarat ca nu vor participa la meciurile desfasurate in Ucraina. UE ia in considerare, in cazul Timosenko, posibilitatea unui proces motivat de interese politice si vede acest scrutin drept un test pentru tara.

Timosenko, condamnata la 7 ani de inchisoare, va vota la spitalul din Harkiv (est), unde este internata inca din luna mai din cauza unei hernii de disc, potrivit agentiei Interfax citat de AFP.

Potrivit sondajelor, Partidul Regiunilor al presedintelui Victor Ianukovici este creditat cu cele mai multe intentii de vot, fiind urmat indeaproape de principala alianta a opozitiei, coagulata in jurul formatiunii lui Timosenko.

Partidul celebrului boxeur Vitali Kliciko, numita Udar ("Lovitura" in ucraineana) si care anterior era activ doar la Kiev, se anunta a fi marea surpriza a scrutinului, acesta avand sansa sa se claseze pe locul al treilea si sa intre, pentru prima data, in Parlament.

Alte doua partide capabile sa depaseasca pragul electoral de 5% sunt comunistii si partidul de opozitie nationalist Svoboda.

Udar si Svoboda au promis deja sa coopereze in Parlament, ceea ce ar trebui sa le permita sa formeze o majoritate, dar expertii se indoiesc de capacitatea lor de a ajunge la un acord durabil.

Campion mondial la box Kliciko si-a manifestat deja ambitia de a deveni liderul partidelor de opozitie in noul Parlament.

Jumatate dintre cei 450 de deputati sunt alesi pe liste, in timp ce cealalta jumatate este aleasa prin scrutin uninominal in circumscriptii majoritare, ceea ce va complica din start formarea unor aliante politice in adunarea monocamerala.

  • Camere web in birourile de vot, pentru a preveni frauda

Uniunea Europeana si Statele Unite si-au manifestat ingrijorarea fata de unele problemele remarcate in campanie precum folosirea resurselor administrative in favoarea candidatilor puterii si mita electorala - distribuirea de catre candidati a unor sume de bani si beneficii materiale alegatorilor in schimbul voturilor.

Autoritatile au instalat camere web in birourile de vot, iar imaginile preluate de acestea vor fi transmise in direct pe un site de Internet in timpul votului, asigurand ca scrutinul este transparent.

Cu toate acestea, opozitia si observatorii se tem de fraude in timpul numararii voturilor, care nu se va face in fata camerelor.

La sfarsitul lui 2004, fraudele electorale masive de la alegerile prezidentiale au provocat "revolutia portocalie", o miscare pasnica fara precedent in aceasta tara, care a contribuit la anularea de catre justitie a "victoriei" electorale a lui Ianukovici, aducandu-l la putere pe un opozant pro-occidental.

Potrivit AFP, cu o zi inainte de alegerile legislative din 2012, un tribunal din Kiev a interzis orice reuniune in centrul orasului, in afara evenimentelor organizate de stat, iar aceasta interdictie este in vigoare pana la 12 noiembrie, a anuntat o miscare de opozitie, citata de Interfax.

  • Rusia mizeaza pe victoria partidului de guvernamant. Parteneriatul Moscova/Kiev, unul dificil

Rusia urmareste indeaproape alegerile din Ucraina mizand pe o victorie a partidului de guvernamant, favorabil intereselor Kremlinului in fosta republica sovietica, un partener important si uneori dificil, sustin expertii citati de AFP.

Expertul rus Andrei Riabov, de la Centrul Carnegie, considera ca, in ciuda tensiunilor recurente intre cele doua tari vecine, interesele Rusiei sunt mai bine intelese in Ucraina dupa alegerile din 2010 care l-au adus la putere pe presedintele Vcktor Ianukovici, a carui formatiune rusofona si rusofila -Partidul Regiunilor- conduce in toate sondajele.

Relatiile dintre Kiev si Moscova s-au incalzit considerabil dupa plecarea de la conducere a predecesorului lui Ianukovici, pro-occidentalul Victor Iuscenko (2005-2010), ale carui raporturi cu Moscova au fost putin spus deficitare.

Printre principalele forte politice din cursa legislativ "Ianukovici ramane partenerul cel mai acceptabila, in ciuda neajunsurilor si a unui du-te-vino continuu" a acestui om care a fost acuzat de presa ca oscileaza intre Rusia si UE, a adaugat Riabov.

Cu numai cateva zile de vot, Ianukovici a facut o vizitat Moscova pentru a-l asigura pe presedintele rus Vladimir Putin ca Rusia si Ucraina ar trebui sa "mentina dinamica la cel mai inalt nivel al dialogului politic" actual.

Putin, la randul sau, a laudat cooperarea bilaterala si si-a exprimat speranta ca alegerile de duminica va oferi un "impuls suplimentar" parteneriatului.

Potrivit expertului Centrului Carnegie, acesta este motivul pentru care "Rusia mizeaza pe un status quo" in Parlamentul Ucrainei, pentru ca "nu exista nimic mai bun decat Partidul Regiunilor". al presedintelui Ianukovici, a carui coalitie detine majoritate in legislativul care isi incheie mandatul.

Pe de alta parte, politologul rus Alexei Makarkine considera ca "Ianukovici nu este un partener simplu iar Rusia ar avea mai multe de castigat daca nu ar exista nici o forta dominanta (in parlametul de la Kiev - n.r.)."

Dificultatile in relatia dintre Moscova si Kiev s-au acumulat si ele dupa preluarea puterii de catre Ianukovici, care a inceput sa se distanteze de Rusia la sfarsitul lui 2010, criticand proiectul gazoductului South Stream, lansat la initiativa Moscovei, care evita Ucraina ca tara de trazit pentru a nu avea de suferit in cazul in care ar izbucni un nou razboi al gazelor intre Moscova si Kiev,

In anul urmator, Ianukovici a intrat in confruntare directa cu Kremlinul, catalogand scaderea de 30% a pretului gazului rusesc drept insuficienta.

Problema gazului ramane principalul motiv de disputa, Ucraina incearcand sa convinga Rusia sa scada preturile, Moscova a propus deja sa-l reduca la 160 de dolari pe 1000 m3 , fata de 426 de dolari cat este acum, dar cere, in schimb, Kievului se alatura Uniunii vamale intre Rusia, Kazakhstan si Belarus, si sa intoarca spatele Uniunii Europene.

Ianukovici refuza insa sa cedeze dictatelor de la Kremlin, rusii folosind gazele drept arma pentru a pune presiuni asupra Ucrainei si asupra altor foste republici sovietice, arata observatorii.