Zeci de mii de manifestanti au defilat sambata prin centrul Romei, pentru a protesta, sub egida unei "No Monti Day", fata de bugetul pe 2013 al tarii si fata de politica de austeritate dupa de guvernul de dreapta, informeaza Reuters.

Proteste in RomaFoto: Agerpres/AP

Cabinetul Monti, format intr-o perioada in care Italia risca sa fie trasa in criza datoriilor suverane din Zona Euro, a impus o serie de masuri de austeritate dure pentru a reduce datoriile mari ale Italiei. Printre masuri se numara marirea taxelor si reducerea cheltuielilor,

"Suntem impotriva lui Monti si impotriva politicilor lui, aceleasi politici ca pe tot intinsul Europei, care au adus Grecia in genunchi si acum distrug jumatate din Europa, scolile publice, sistemul de sanatate", a declarat unul dintre protestatari.

Politia a fost in stare de alerta urmarind agitatori extremisti care au contribuit, in trecut, la transformarea unui protest obismuit intr-unul violent. Cu toate ca protestatarii au aruncat cu oua in vitrinele unor banci si au aprins petarde, nu s-au inregistrat incidente majore.

Potrivit Mediafax, marsul a inceput in jurul orei 12.30 GMT (15.30 ora Romaniei) si este strict supravegheat de politie pentru a se evita orice degenerare, asa cum s-a intamplat in cadrul unei manifestatii similare convocate de "indignati" in urma cu un an impotriva lui Silvio Berlusconi, in timp ce Italia era in plina furtuna financiara.

"Uniti cu o Europa care se revolta. sa scapam de Guvernul Monti", se putea citi pe un banner de mari dimensiuni ce se afla in deschiderea marsului care a plecat din Piazza della Repubblica, in apropiere de gara Termini, si se indreapta catre Piazza San Giovanni situata la o distanta de 1,5 kilometri.

Manifestantii arborau marionete gigantice ale lui Mario Monti, Angela Merkel si Barack Obama. Ei raspundeau in special la apelul Partidului Comunist al Muncitorilor, al Refondarii Comuniste si al sindicatelor autonome.

Colectivul No Tav impotriva trenului de mare viteza ce ar urma sa circule pe ruta Torino-Lyon, aflat la originea unei contestari marcate de incidente violente intr-o vale alpina, miscari studentesti si ale persoanelor nevoiase care protesteaza fata de austeritate si somaj sustin initiativa.

Prefectura Romei a impus marsului un anumit traseu, interzicand orice circulatie a automobilelor in cartier, iar primarul capitalei a lansat un apel la manifestanti sa "respecte oras