Fostul sef al Guvernului italian Silvio Berlusconi a declarat sambata, pentru unul dintre posturile sale de televiziune, TG5, ca se simte "obligat" sa ramana in politica "pentru a reforma planeta justitiei", la o zi dupa ce a fost condamnat la inchisoare pentru frauda fiscala, informeaza Mediafax.

Silvio BerlusconiFoto: Reuters

"Vor fi consecinte. Ma simt obligat sa raman in domeniul (politic) pentru a reforma planeta justitiei". Unii "cetateni nu au inteles ce mi s-a intamplat", a declarat "Il Cavaliere" pentru TG5.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost condamnat vineri in prima instanta la patru ani de inchisoare cu executare pentru frauda fiscala in dosarul Mediaset, fiindu-i interzisa exercitarea unui mandat public timp de trei ani, anunta AFP. Condamnarea a fost redusa la un an, deoarece Berlusconi beneficiaza de o amnistie pentru trei ani, a anuntat tribunalul din Milano, cel care pronuntase sentinta initiala. Reducerea pedepsei a fost obtinuta in virtutea unei legi a aministierii care dateaza din 2006 si care a fost promulgata de guvernarea de stanga din acea vreme pentru a reduce suprapopularea puscariilor

Aceste pedepse nu sunt totusi executabile atat timp cat nu va fi pronuntata o judecata definitiva - dupa apel si hotararea Curtii de Casatie. Or, pana atunci, faptele au timp suficient sa fie prescrise.

Miercuri, Il Cavaliere, in varsta de 76 de ani, anuntase solemn ca renunta sa se mai prezinte la alegerile legislative prevazute in primavara lui 2013. El nu a declarat totusi ca va renunta la orice activitate politica. "Raman alaturi de mai multi tineri care trebuie sa joace si sa marcheze", a declarat el.

Avocatii sai au anuntat deja ca vor depune un recurs in apel la 9 sau 10 noiembrie.