Situatia economica din Ucraina se deterioreaza in apropierea alegerilor legislative de duminica si face sa planeze riscul unei deteriorari a monedei nationale, intr-un climat de afaceri aflat la minimul ultimelor doua decenii, scrie AFP.

"Ucraina intra in recesiune", avertizeaza, intr-o nota de analiza Erste Bank, fililala ucraineana a grupului.

Dupa o crestere de 5,2% in 2011, Produsul Intern Brut nu a progresat decat cu 1,5% in primele opt luni din 2012 si tendinta se inverseaza, determinand numaroase institutii financiare sa revizuiasca in scadere previziunile, unele chiar la zero pentru ansamblul anului.

O perspectiva alarmanta pentru Ucraina, care a fost deja afectata din plin de criza economica mondiala ce a antrenat o prabusire de 15% a PIB-ului in 2009.

Aceasta noua incetinire se explica prin conjunctura negativa externa a siderurgiei, unul dintre motoarele economiei ucrainene: preturile pe piata mondiala scad, la fel ca si productia in Ucraina (-12% in august in cifre anualizate).

O alta problema este legata de costurile ridicate de creditare, unde dobanzile au atins 20%, privand intreprinderile nationale de resurse pentru dezvoltare.

"Politica dobanzilor de interventie ridicate promovata de Banca Nationala a Ucrainei (BNU) are un impact negativ asupra economiei", spune Olena Bilan, de la societatea de investitii Dragon Capital.

BNU limiteaza lichiditatile bancare pentru a evita o depreciere a monedei nationale, grivna, explica Igor Mazepa, proprietarul societatii de investitii Concorde Capital.

Cursul monedei este un subiect extrem de sensibil in Ucraina, tara care nu uita deprecierea apreciabila din 2008 (-60% in fata dolarului in trei luni).

Climatul de afaceri, la "cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani"

In fata zvonurilor neincetate privind o depreciere a monedei dupa alegeri, ucrainenii panicati au inceput deja sa cumpere dolari si euro.

In ciuda dezmintirilor guvernului, analistii prezic aproape unanim o devalorizare a devizei nationale, agentia de rating Fitch mizand pe o scadere de 10% pana la finele anului.

Deprecierea va complica si mai mult reglarea grelei facturi gazifere a Kievului catre Moscova, care costa deja un miliar de dolari pe luna, avertizeaza Igor Burakovski, directorul Institutului de studii economice din Kiev.

Ucraina ar putea incerca sa obtina reluarea ajutorului financiar al Fondului Monetar International (FMI), suspendata de doi ani, afirma Bilan.

"Cooperarea cu FMI este foarte importanta, guvernul trebuie sa ramburseze anul viitor 9 miliarde de dolari" creditorilor ucraineni si externi, explica analista.

Potrivit acesteia, Kievul ar putea accepta in 2013 o majorare a pretului gazelor pentru populatie, o masura ceruta de FMI dar refuzata de Ucraina inaintea alegerilor.

In 2010, Fondul acordase Kievului o linie de credit de 15,3 miliarde de dolari dar nu a deblocat decat 3,4 miliarde in doua transe, ultima in decembrie 2010.

In plus, numerosi analisti vorbesc despre o degradare a climatului de afaceri, "la cel mai jos nivel din ultimii 20 de ani", dupa cum spune Mazepa, care vorbeste despre o "presiune extraordinara" a fiscului asupra antreprenorilor.

"Iau tot ce pot" solicitand intreprinderilor sa-si plateasca impozitele cu mai multe luni in avans, spune Mazepa.

In fata acestor probleme, "cel putin opt oameni de afaceri cu un capital mai mare de 100 de milioane de dolari si-au vandut intreprinderile ucrainene" si au emigrat in Europa in cursul ultimelor sase luni, spune acest expert.