Cele doua partide pro-europene invingatoare in alegerile legislative din septembrie, in Olanda, sunt pe punctul de a incheia un acord pentru formarea unui guvern care isi propune sa economiseasca 15 miliarde de euro pana in 2017, scrie AFP, care citeaza mai multe ziare olandeze.

Bazandu-se pe surse anonime din cadrul celor doua partide, liberalii si laburistii, asezati la masa negocierilor de peste o luna, cotidianul economic Het Financieele Dagblad precizeaza ca un proiect de acord a fost trimis Biroului central de planificare (CPB) pentru evaluare.

CPB, ale carui previziuni sunt folosite de Haga pentru a concepe bugetul, urmeaza sa calculeze efectele acordului asupra economiei si puterii de cumparare a olandezilor. Acest proces ar urma sa dureze o saptamana si acordul ar putea fi incheiat de maniera definitiva imediat dupa aceea.

In cadrul alegerilor legislative anticipate din 12 septembrie, considerate drept un barometru al sentimentului anti-european in Olanda, doua partide pro-europene, liberalii premierului Mark Rutte si laburistii, au obtinut 41 si, respectiv, 38 de fotolii de deputati din totalul de 150.

Potrivit Het Financieele Dagblad, economiile de 15 miliarde vor fi obtinute prin reforma asigurarilor de santatate, a pietei imobiliare, a sistemului de concedieri si din economii la ajutoarele pentru dezvoltare.

Cotidianul De Telegraaf, care vorbeste despre economii de 16 miliarde, afirma ca postul de vicepremier nu ii va reveni lui Diederik Samsom ci unui alt laburist.

Daca informatiile presei olandeze se confirma, formarea guvernului va fi rapida, in conditiile in care acest proces dureaza de regula mai multe luni (89,5 zile in medie dupa al doilea Razboi Mondial).