Cel putin 35.000 de morti, majoritatea civili, s-au inregistrat in confruntarile armate putere-opozitie declansate in Siria in urma cu peste 19 luni, a anuntat miercuri o organizatie nonguvernamentala siriana, citata de AFP. Peste 24.964 civili si-au pierdut viata de la 15 martie 2011, a precizat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDH), care ii califica drept civili pe cei care au ridicat armele impotriva regimului presedintelui Bashar al-Assad. Numarul soldatilor ucisi se cifreaza la 8.767, iar cel al dezertorilor este de 1.276, a precizat respectiva organizatie nonguvernamentala, care, potrivit AFP, isi culege informatiile de la o ampla retea de militanti si personal medical la nivelul Siriei.

Pe langa acestia exista un numar foarte mare de persoane disparute si 422 de morti a caror identitate nu a fost stabilita, a precizat presedintele OSDH Rami Abdel Rahman, stabilit in Marea Britanie.

Pe teren continua confruntarile intre militari si combatanti. Cel putin 47 de persoane, intre care femei si copii, au fost ucise in prima parte a zilei de miercuri la nivelul intregii tari, potrivit OSDH.

Aceasta situatie se inregistreaza in pofida anuntului emisarului special international in Siria, Lakhdar Brahmi. Diplomatul algerian a declarat miercuri, la Cairo, ca autoritatile de la Damasc si insurgentii au acceptat propunerea sa privind incetarea focului de Eid al-Adha (Sarbatoarea Sacrificiului), care va incepe joi seara.