Peste 300 de cazuri de meningita fungica, generate de injectii cu steroizi contaminati si cu alte doua medicamente, s-au inregistrat in SUA in ultimele zile. In urma bolii, 23 de persoane au decedat, arata cel mai recent bilant publicat marti de autoritatile sanitare, relateaza AFP.

Precedentul bilant dat luni publicitatii de Centrul federal de control si prevenirea bolilor (CDC) anunta 297 de cazuri, dintre care 23 de morti, in 15 state, dintre care Tennessee si Michigan raman cele mai afectate, cu 59 si, respectiv, 47 de cazuri. Saptamana trecuta, CDC a inregistrat 233 de cazuri, dintre care 15 decese.

Autoritatea de reglementare a produselor alimentare si medicamente (FDA) au confirmat joi ca acest tip de meningita, rar si netransmisibil, este provocat de o ciuperca parazita descoperita in injectiile cu steroizi si alte doua medicamente produse de compania de medicamente New England Compounding Center (NECC).

Peste 14.000 de persoane din 23 de state ar fi primit o doza de steroizi contaminati, a avertizat Food and Drug Administration (FDA). Aproape toate aceste persoane au fost contactate de autoritatile sanitare.

Injectiile epidurale cu steroizi sunt destinate tratarii durerilor de spate provocate cu precadere de hernia de disc sau a durerilor articulare.

Exista suspiciuni asupra altor doua produse de companie: o solutie destinata imobilizarii muschilor cardiaci in timpul operatiilor pe cord si un alt tip de injectii cu steroizi.

In general, simptomele meningitei apar in intervalul de 1-4 saptamani de la injectia cu produsul contaminat, dar in unele cazuri aceasta perioada se poate intinde si pana la cateva luni, potrivit autoritatilor.

Potrivit CDC, meningita fungica este cauzata, cel mai adesea, de ciuperca Cryptococcus neoformans, acest tip al bolii fiind cunoscut si ca meningita criptococica.