Comisia Europeana a decis marti sa amane cu "cateva saptamani" examinarea unui text vizand impunerea unei cote de reprezentare a femeilor de 40% in consiliile de reprezentare a societatilor europene, a anuntat comisarul pentru Justitie Viviane Reding, citat de AFP.

Examinarea proiectului privind egalitatea sexelor "este amanata cu cateva saptamani", probabil "inainte de finele lui septembrie", a precizat Reding. Data cea mai probabila este 14 noiembrie.

"Nu renunt", a subliniat comisarul luxemburghez, care promoveaza acest proiect de peste un an.

Viviane Reding se bucura de o "puternica sustinere" din partea a cel putin sapte dintre colegii sai, inclusiv cel al lui Jose Manuel Barroso. Dar, potrivit unei surse apropiate dosarului, proiectul sau nu intruneste unanimitatea in cadrul Comisiei si mai multe femei din executivul european, printre care Cecilia Malmstrom, Catherine Ashton sau Connie Heldegaard s-ar opune acestui proiect.

Textul propus de Viviane Reding propune fixarea unei cote de minim 40% pentru reprezentarea femeilor in posturi ne-executive in consiliile de administratie ale societatilor.

Europa intreprinderilor ramane inca un univers masculin: in consiliile de administratie ale marilor societati europene, cel mult un membru din zece este femele si, in 97% din cazuri, presedintele-director general este un barbat.