Intre 50.000 si 100.000 de persoane protesteaza marti la Budapesta impotriva politicii premierului conservator Viktor Orban, potrivit diferitelor surse, in timp ce partizanii primului ministru au adunat aproximativ 150.000 de oameni, la o alta manifestare, scrie AFP.

Potrivit estimarilor AFP, manifestantii anti-Orban, reuniti la apelul asociatiei Milla ("Un milion pentru libertatea presei") erau peste 50.000. Cotidianul online index, unul dintre cele mai citite in Ungaria, vorbea de "mai multe zeci de mii", in timp ce radioul de opozitie Klubradio evoca "peste 100.000" de persoane.

Politia nu a avansat nicio cifra.

Agentia de presa oficiala MTI afirma ca "marsul pentru pace" in favoarea lui Viktor Orban aduna 150.000 de simpatizanti.

Acest mars, "Bekemenet", este organizat si finantat de oameni de afaceri si de ziaristi apropiati puterii.

Ziua este marcata de revenirea pe scena politica a fostului premier Gordon Bajnai, considerat un rival serios pentru Viktor Orban la alegerile legislative din 2014.

Popularitatea lui Viktor Orban s-a degradat serios in ultimele luni in urma deteriorarii conjuncturii economice. Ungaria a intrat in recesiune in trimestrul doi si se confrunta cu un somaj ridicat.