Alungati din cvasi-totalitatea bastioanelor lor din sudul si centrul Somaliei, insurgentii islamisti shebab se regrupeaza acum in zonele montane din regiunea septentrionala Galgala, asa cum, la finele lui 2001, talibanii afghani se retrageau in deruta spre Tora Bora, scrie AFP.

"Sunt cateva sute de combatanti shebab, printre care inalti responsabili, in regiunea Galgala", afirma Abdiweli Mohamed Suldan, un sef traditional local. "Majoritatea au ajuns in ultimele doua luni (...) multi altii au ajuns in ultimele zile, puternic inarmati".

Coplesiti numeric si militar de fortele guvernamentale somaleze sprijinite de fortele Uniunii Africane, Amisom, si de un contingent etiopian, si de acum privati de orice bastion, dupa ce au pierdut la finele lui septembrie portul Kismayo, militiile shebab s-au repliat spre muntii Golis, asa cum o faceau talibanii, in urma cu 11 ani, alungati de la putere de coalitia internationala condusa de SUA.

Ca si masivul afghan Tora Bora, considerat inexpugnabil inainte de a fi zdrobit de bombe, muntii Golis, care traverseaza frontiera dintre regiunea semi-autonoma si cea auto-proclamat independenta Somaliland, au nenumarate grote si un acces dificil.

"Este un loc bun pentru cine vrea sa se ascunda si sunt mai multe tabere de antrenament deja instalate aici", explica Mohamed Haji Sugule, un locuitor din Galgala, la circa 50 km sud de orasul portuar Bossaso.

Insurgentii, desi considerabil slabiti, nu sunt invinsi, avertizeaza insa analistii.

"Nu este sfarsitul shebab (...) au mai fost in aceasta situatie cand s-au luptat cu etiopienii", care au mai intervenit in Somalia in 2006 pentru a zdrobi regimul islamist al Uniunii Tribunalelor Islamice, in care shebab era una dintre aripile radicale", reaminteste EJ Hogendoorn, de la centrul de cercetari International Crisis Group (ICG).

"Strategia lor este sa revina la gherila si la atacuri asimetrice", adauga el.

Pentru Mark Bryden, fostul sef al Grupului de control al ONU pentru Somalia si Eritreea, shebabii sunt acum o "miscara rupta" dar care isi regrupeaza combatantii spre nord lasand in urma celule operationale in fostele bastioane.

Iar daca militiile shebab par sa-si fi pierdut sustinerea locuitorilor in zonele rurale, epuizati de ciclurile neintrerupte de razboi, seceta si foamete care au urmat caderii presedintelui Siad Barre in 1991, vastele zone nelocuite din sud - precum padurile din regiunea Bas-Juba - ofera refugii pentru insurgenti.

Regiunea Galgala a fost mult timp controlata de un aliat al militiilor shebab, Mohamed Said Atom, traficant de arme care figureaza pe lista sanctiunilor NATO pentru "rapiri, piraterie si terorism". El a fost alungat la finele lui 2010 si apoi din nou in 2011 de fortele de securitate din Puntland.