China a numit un nou sef in fruntea fortelor sale aeriene si a efectuat mai multe nominalizari in posturi cheie din statul major militar, cu cateva zile inaintea unei tranzitii cruciale la conducerea Partidului Comunist care conduce tara, scrie marti presa de stat, citata de AFP.

Ma Xiaotian, un general al Armatei Populare de Eliberare familiarizat cu cooperarea militara cu terte tari a fost promovat in fruntea Armatei aerului.

Printre celelalte nominalizari figureaza cea a lui Zhu Fuxi, care preia comanda regiunii militare Chengdu (sud-vest), care supervizeaza o mare parte a regiunii sensibile a Tibetului.

Aceste promovari intervin intr-un context de tensiuni in vestul Pacificului, unde Beijingul isi afirma din ce in ce mai mult ambitiile, in special in jurul unor arhipelaguri disputate cu Japonia, Vietnam si Filipine.

Armata Chinei, cea mai mare din lume, prefera sa pastreze cel mai mare secret asupra programelor sale militare. Ea detine o pondere foarte importanta in sanul Partidului Comunist, al carui cel de-al XVIII-lea congres urmeaza sa se deschida in 8 noiembrie.

Acest eveniment major al vietii politice chinezesti va conduce la o intinerire a liderilor celei de-a doua economii mondiale.