Cateva mii de manuale distribuite in Turcia elevilor il descriu pe parintele teoriei relativitatii generalizate, Albert Einstein, drept un copil "murdar si nepieptanat" care mergea descult si manca sapun, in timp ce Charles Darwin este prezentat drept un "evreu mascat care isi ura nasul prea mare", scrie AFP.

Un sindicat al profesorilor turci a depus luni plangere in justitie in incercarea de a obtine retragerea de pe piata a manualelor distribuite recent in scolile de Istanbul, acuzand o serie de comentarii antisemite asupra unor personaje istorice.

"Vrem ca aceste manuale sa fie retrase si ca toate persoanele vinovate de punerea lor in circulatie in mainile unor copii de zece ani sa fie pedepsite", a declarat liderul filialei din Istanbul a sindicatului Egitim-Sen, Mehmet Aydogan.

Sindicatul a luat decizia sa sesizeze justitia dupa ce a primit numeroase plangeri din partea parintilor elevilor din cartierul Maltepe. Manualele controversate au fost distribuite in aproximativ o mie de scoli elementare.

In acelasi manuale, parintele teoriei evolutiei, Charles Darwin, este prezentat drept un evreu clandestin care isi ura nasul prea mare si care a petrecul 20 de ani pentru studiile sale "stiind perfect ca se mintea pe sine insusi".

Sigmund Freud este descris copiilor drept "tatal perversilor" iar Mos Craciun ca "o persoana care ar trebui anchetata pentru violarea proprietatii private".