Cancelarul german Angela Merkel vrea sa-l ameninte pe premierul britanic David Cameron cu anularea summitului european din noiembrie daca acesta nu renunta la unele dintre pozitiile sale asupra bugetului Uniunii Europene, scrie Financial Times in editia de luni, citata de AFP.

"Germania intentioneaza sa avertizeze Marea Britanie ca va incerca sa anuleze summitul european de luna viitoare daca premierul David Cameron insista sa utilizeze dreptul de veto asupra oricarui acord care prevede altceva decat inghetarea cheltuielilor", scrie ziarul britanic, care citeaza persoane apropiate negocierilor.

"Doamna Merkel incearca sa-l convinga pe dl. Cameron sa sustina un compromis german care prevede plafonarea cheltuielilor UE la 1% din Produsul Intern Brut al Uniunii", precizeaza FT.

David Cameron s-a declarat pregatit, vineri, sa utilizeze dreptul de veto la bugetul multianual 2014-2020 al UE, daca acesta va contine cresteri de cheltuieli "inacceptabile", lasand sa se intrevada lungi si dificile negocieri la summitul extraordinar din 22 - 23 noiembrie.

Cameron si adeptii principiului "Prietenii cheltuielilor mai bune" format cu Franta, Germania, Austria, Olanda, Suedia si Finlanda, sustin o reducere drastica a viitorului buget al UE pentru 2014-2020, pentru a-l pune in acord cu austeritatea impusa de criza. Toate aceste tari sunt contributori neti la bugetul UE.

Ei se opun grupului "Prietenii coeziunii", o alianta mai mult sau mai putin sudata formata din 17 tari conduse de Polonia. Aceste state refuza ca anvelopa coeziunii, care reprezinta 40% din bugetul global, sa fie redusa pe motivul ca beneficiarii acestor fonduri nu reusesc intotdeauna sa utilizeze integral aceste fonduri.

Anvelopa globala a bugetului UE este fixata pe sapte ani si constituie principalul mecanism de redistribuire in sanul UE.

Comisia Europeana a propus in iulie un buget multianual de 1.033 miliarde de euro in credite de angajare si 987 miliarde de euro in credite de plata pentru perioada 2014-2020, tinand cont de aderarea Croatiei, respectiv o crestere de aproape 5% in raport cu perioada 2007-2013.