Peste 100 de manifestanti si unsprezece politisti au fost raniti duminica in Kuweit in confruntari intre politie si zeci de mii de persoane ce protestau impotriva unui amendament la legea electorala, potrivit unei asociatii pentru apararea drepturilor omului si autoritatilor, scrie Agerpres.

"Numarul de manifestanti raniti (admisi) la spital dupa ce au fost atacati de fortele speciale de politie a depasit cifra de 100", a declarat Mohammad al-Humaidi, director al Societatii kuweitiene pentru drepturile omului, pe contul sau Twitter. Ministerul de Interne a declarat la randul sau intr-un comunicat ca 11 politisti au fost raniti de pietrele aruncate de manifestanti.

Puternic inarmati si purtand masti, scutierii au tras de mai multe ori cu gaze lacrimogene si bombe asurzitoare inainte de a recurge la gloante de cauciuc pentru a incerca sa disperseze manifestatia, condusa de fosti deputati ai opozitiei.

Politia a arestat de asemenea zeci de persoane printre care fostul deputat islamist Walid al-Tabtabai, au afirmat organizatorii pe Twitter.

Numarul de manifestanti ar fi fost de circa 100.000 potrivit unui fost deputat, Abdallah al-Barghash, citat de AFP, ceea ce ar reprezenta cea mai importanta manifestatie din istoria Kuweitului, si de 30.000 potrivit observatorilor independenti. Politia nu a facut o estimare.

Opozitia, temandu-se de manipularea viitoarelor alegeri, a chemat la manifestatie pentru a protesta impotriva deciziei emirului, seicul Sabah Al-Ahmad Al-Sabah, de a amenda legea electorala inaintea alegerilor legislative anticipate convocate la 1 decembrie.

In momentul cand avea loc manifestatia, emirul a primit un mare numar de membri ai familiei domnitoare Al-Sabah, care i-au reafirmat loialitatea si sprijinul lor deplin, a raportat agentia de presa oficiala KUNA.

El s-a intalnit duminica cu lideri tribali care au exprimat in declaratii dupa audienta sprijinul lor deplin pentru emir, in timp ce zonele tribale constituie un fief al opozitiei.