Justitia iraniana i-a refuzat presedintelui Mahmoud Ahmadinejad o vizita la inchisoarea Evin, situata in nordul Teheranului, a informat duminica purtatorul de cuvant al autoritatii judiciare, procurorul general Gholamhossein Mohseni Ejeie apreciind ca aceasta vizita "nu reprezinta o prioritate", relateaza AFP.

"In conditiile in care ne confruntam cu vremuri deosebite, iar principalele prioritati ale tarii sunt economia si conditiile de viata ale populatiei (...) toate autoritatile ar trebui sa se concentreze asupra problemelor esentiale (...) iar vizitarea unei inchisori este un lucru secundar", a afirmat Gholamhossein Mohseni Ejeie.

El a lasat de asemenea sa se inteleaga ca interesul pentru Evin al presedintelui Ahmadinejad, "care nu a formulat niciodata o asemenea cerere in cei sapte ani si jumatate de cand este presedinte", are legatura cu "prezenta in inchisoare a unei persoane din anturajul sau". o aluzie transparenta la consilierul de presa al presedintiei iraniene Ali Akbar Javanfekr.

Javanfekr, care este si presedinte-director general al agentiei oficiale de presa IRNA si al grupului de presa guvernamental Iran, ispaseste din septembrie o pedeapsa de sase luni de inchisoare pentru publicarea de informatii "contrare codurilor islamice si moralei".

Aceasta situatie "sugereaza o dimensiune politica" a cererii presedintelui Ahmadinejad, a apreciat procurorul general, care a concluzionat ca "momentul nu este unul potrivit" pentru vizita sa.

Potrivit presei iraniene, presedintele Ahmadinejad avea prevazuta pentru 8 octombrie o vizita la celebra inchisoare Evin, unde sunt inchisi marea parte a detinutilor politici, insa aceasta vizita a fost "amanata" de autoritatea judiciara insarcinata cu sistemul penitenciar.

Acest refuz reprezinta un nou semn al tensiunilor aparute de circa 18 luni intre presedinte si aparatul judiciar controlat de linia dura a regimului, apropiata de liderul spiritual suprem al republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei.