Un caiet cu lucrari compuse de Ludwig van Beethoven, care i-a apartinut la un moment dat lui Frederic Chopin, a fost vandut miercuri cu suma de 252.750 de euro, in cadrul unei licitatii organizate de casa Sotheby's la Paris pentru vanzarea unei colectii muzicale exceptionala constituita de industriasul Andre Meyer in decurs de peste 50 de ani, relateaza AFP.

Partitura Beethoven cu autografFoto: Sotheby's

Sotheby's a mai anuntat ca un manuscris cu autograf al "Cvartetului pentru coarde Nr. 2 Op. 10" de Arnold Schoenberg, scos la vanzare in cadrul aceleiasi licitatii, a fost vandut pentru 240.750 de euro, un record mondial pentru un manuscris al compozitorului austriac.

Un alt record mondial, cel pentru o partitura tiparita, a fost stabilit de o prima editie a lucrarii "Partitas"- o colectie de 6 compozitii pentru clavecin- de Johann Sebastian Bach, care s-a vandut pentru suma de 228.750 de euro.

In total, lucrarile scoase la licitatie au fost vandute cu 3,3 milioane de euro, aceasta fiind considerata "cea mai importanta colectie de tiparituri muzicale din Europa" si estimata la un pret cuprins intre 1,8 milioane de euro si 2,5 milioane de euro, a mai aratat casa de licitatii.

Caietul de compozitii al lui Beethoven, estimat intre 100.000 de euro si 150.000 de euro, a fost achizitionat de colectionarul Aloys Fuchs la o vanzare publica organizata dupa moartea lui Beethoven, in 1827. Fuchs l-a oferit cu dedicatie bunului sau prieten Chopin, un mare admirator al lui Beethoven, in timpul calatoriei pe care compozitorul polonez a facut-o la Viena, la patru luni dupa moartea maestrului german.

Andre Meyer, fiul unui industrias din domeniul textil, originar din Lorena si stabilit la Paris, nu era doar un colectionar, ci si un filantrop, expert de arta si critic de arta, care permitea adesea muzicienilor de renume sa ii viziteze biblioteca de care era foarte mandru. Compozitorul Igor Stravinsky a descoperit in biblioteca, cu ocazia unei vizite din 1965, manuscrisul operei sale "Sacre du Printemps". Compozitorul si violoncelistul rus Mstislav Rostropovich a lucrat in biblioteca lui Meyer asupra unor caiete de Claude Debussy.