Presedintele georgian Mihail Saakashvili l-a numit miercuri in functia de prim ministru pe miliardarul Bidzina Ivanishvili, a carui coalitie de opozitie a castigat alegerile din 1 octombrie, a anuntat un purtator de cuvant al presedintiei georgiene, citat de AFP.

Aceasta nominalizare trebuie confirmata de noul parlament.

In calitate de prim ministru, Ivanishvili, gratie modificarilor operate in Constitutie, va dispune, incepand din 2013, de puteri extinse in timp ce cele ale lui Saakashvili, care a condus tara de la Revolutia trandafirilor din 2003, vor fi reduse.

Coalitia lui Ivanishvili ar putea dispune de 85 din cele 150 de fotolii ale parlamentului, potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Electorala, care nu a prezentat inca rezultatele definitive.

Ivanishvili a anuntat deja compozitia guvernului sau, care contine mai multi fosti diplomati, veterani ai politicii din guvernarea fostului presedinte Eduard Sevarnadze, alungat de la putere de Revolutia trandafirilor, precum si starul fotbalului georgian Kaha Kaladze, numit ministru al Energiei.

Marti, Saakashvili anuntase ca ii va reacorda cetatenia georgiana lui Ivanishvili. Acesta ramasese fara pasaport georgian la sfarsitul lui 2011, pe motivul ca nu putea avea dubla cetatenie, dupa ce obtinuse un pasaport francez.