Ministrul Apararii din Republica Moldova a declarat, pentru Publika TV, ca Rusia livreaza in regiunea transnistreana nu doar camioane militare, ci si armament. Potrivit ministrului, un astfel de echipament militar nu este necesar in cadrul misiunii de mentinere a pacii.

Marinuta a mentionat ca in regiune au loc aplicatii militare, dupa noi scenarii, in care sunt implicati atat militari rusi, cat si transnistreni. De asemenea, ministrul Apararii si-a exprimat ingrijorarea cu privire la lucrarile de modernizare a Aeroportului din Tiraspol.

"S-au introdus in regiune nu doar automobile, ci si alte tipuri de armament. Se atesta o incercare atat a fortelor separatiste, cat si a Federatiei Ruse de a include in scenariile de desfasurare a aplicatilor de mentinere a pacii operatiuni de debarcare sau atacuri de pe apa", a mentionat Marinuta.

De mentionat ca Rusia mentine un batalion de infanterie motorizat in regiune, in cadrul Fortei comune de mentinere a pacii, dar si un numar de militari care pazesc cateva depozite de munitie din perioada sovietica. Reprezentantul special pentru Transnistria al Kremlinului, Dmitri Rogozin, a anuntat, anterior, ca militarii rusi din cadrul fortei de mentinere a pacii din Transnistria vor primi armament nou, in conformitate cu planul de reinarmare a fortelor armate ruse, potrivit Publika.

Delegatia Republicii Moldova in Comisia Unificata de Control a cerut explicatii de la colegii sai rusi cu privire la livrarea catre regiunea transnistreana a 20 de camioane "Ural 4320". Membrii CUC spun ca nu au fost anuntati de livarea celor 20 de camioane de teren de mare tonaj.