Reteaua britanica BBC a anuntat marti numirea a doua persoane independente care sa faca anchete interne in scandalul presupuselor abuzuri sexuale comise de unul dintre vedetele sale, Jimmy Savile, chiar in in sedii ale grupului public. El a fost pentru mult timp gazda unui show televizat pentru copii, difuzat la ore de maxima audienta in Marea Britanie.

Jimmy SavileFoto: Agerpres

Prin campaniile sale a reusit sa adune in scopuri caritabile peste 60 de milioane de dolari. Savile, care a murit in 2011, la varsta de 84 de ani , este suspectat ca a abuzat sexual de 60 de persoane, inclusiv minori, fapte comise in ultimii 40 de ani, spune politia britanica.

BBC a numit un fost judecator al Inaltei Curti, Jane Smith, pentru a examina "cultura si practicile BBC", atunci cand Jimmy Savile lucrat acolo, scrie presa internationala.

Ea ii va audiat inclusiv pe cei care pretind ca au fost abuzati in incinta BBC de Jimmy Savile si va determina "in ce masura personalul de BBC avea cunostinta de comportamentul ilegal" al animatorului.

Publicatia britanica Mirror anuntase zilele trecute ca familia lui Jimmy Savile a scos piatra funerara a acestuia, in valoare de 4.000 de lire sterline, "in semn de respect fata de opinia publica".

Cum a izbucnit scandalul despre cunoscutul realizator BBC

Presupusele fapte ale lui Jimmy Savile au iesit la iveala dup ace in Anglia a fost difuzat la inceputul lui octombrie, la postul commercial ITV un documetar in care cinci femei au sustinut ca ar fi fost violate, molestate si fortate sa intretina reluatii sexuale cu el. Atunci erau minore. Ele au spus ca, de multe ori, abuzurile s-au petrecut chiar in sediul BBC, unde lucra prezentatorul.

Dupa difuzarea acestui documentar, peste 40 de femei au lansat formulat acuzatii la adresa lui Savile. BBC este suspectat ca "a inchis ochii" la faptele animatorului. In 2011, la inmormantarea lui Savile au participat aproximativ 4.000 de oameni in semn de respect pentru cel care s-a zbatut permanent sa stranga bani in scopuri caritabile.