Ministrul german al Educatiei, Annette Schavan, este suspectata ca a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta in urma cu 32 de ani la Universitatea din Duesseldorf, dupa ce un raport preliminar prezentat de presa germana arata ca mai multe fragmente din lucrare sunt contestabile. Schavan respinge acuzatiile de plagiat si beneficiaza totodata de "increderea deplina" a cancelarului Angela Merkel. Insa, daca suspiciunile se confirma, ministrul german al Educatiei ar putea ajunge al doilea membru al cabinetului Merkel in ultimii doi ani care si-ar pierde titlul de doctor si postul in urma acuzatiilor de plagiat, scrie Spiegel Online. In 2011, fostul ministru german al Apararii, Karl-Theodor zu Guttenberg, a demisionat din functie dupa ce s-a aflat ca a copiat o mare parte din teza sa de doctorat.

Universitatea din Duesseldorf cerceteaza teza de doctorat sustinuta in 1980 de Annette Schavan de mai multe luni, dupa ce un blogger anonim a atras atentia asupra unei suspiciuni de plagiat in primavara acestui an.

Pe blogul schavanplag.wordpress.com, acesta a prezentat in detaliu 92 de elemente de plagiat pe care le-ar fi identificat in lucrarea de doctorat scrisa de ministrul german. "Consider nejustificabil acest numar mare de incalcari (ale normelor academice)... In opinia mea, este un caz de frauda", a spus bloggerul pentru Die Welt.

Facultatea de Filosofie din cadrul Universitatii din Duesseldorf a reactionat atunci desemnand un expert care sa verifice acuzatiile, la cererea ministrului.

Astfel, potrivit informatiilor publicate luni de presa germana, din evaluarea preliminara efectuata de expert reiese ca pasaje de text suspectate de plagiat ar fi fost descoperite in 60 din cele 351 de pagini ale lucrarii.

In contextul acestor suspiciuni, comisia de doctorat a Universitatii din Dusseldorf este asteptata sa se reuneasca in sedinta, miercuri, pentru a discuta asupra concluziilor evaluarii.

Totodata, universitatea a anuntat ca nu va comenta asupra cazului cat timp ancheta interna este in desfasurare.

Ministrul german al Educatiei, Annette Schavan, a declarat luni pentru un ziar german ca "niciodata, cu buna stiinta, nu a citat in mod eronat vreo sursa".

"In niciun moment in care am lucrat la teza nu am incercat sa comit un fals", a spus Schavan, potrivit Deutsche Welle. "Imediat ce comisia de doctorat imi va oferi prilejul, voi raspunde acuzatiilor", a insistat ea.

Cancelarul german Angela Merkel le-a declarat luni jurnalistilor ca Annette Schavan a promis ca va furniza informatii cu privire la lucrarea sa de doctorat Universitatii din Duesseldorf, iar institutia le va evalua. Merkel a mai tinut sa precizeze ca "ministrul are increderea mea deplina", relateaza AP.

Annette Schavan, o apropiata a Angelei Merkel si un membru apreciat al cabinetului sau, nu este primul politician german de rang inalt acuzat de plagiat in ultimii ani. In martie 2011, Karl-Theodor von Guttenberg, ministru al Apararii si unul dintre cei mai populari politicieni germani, a fost nevoit sa demisioneze dupa ce s-a dovedit ca a copiat o mare parte din lucrarea sa de doctorat.

De asemenea, in iunie 2011, Universitatea din Heidelberg i-a retras titlul de doctor europarlamentarului german Silvana Koch-Mehrin. Aceasta a demisionat din functia de vicepresedinte al Parlamentului European dupa ce acuzatiile de plagiat au iesit la iveala, insa nu a renuntat la locul sau in legislativ.