Un film controversat si alarmist legat de "imigratia musulmana" in Occident a fost prezentat participantilor la sinodul dedicat "Noii evanghelizari" de la Vatican, au afirmat surse care au participat la aceasta reuniune cu usile inchise, scrie AFP.

"Islamul va fi prima religie a lumii in cinci - sapte ani", afirma acest documentar, care ar fi fost realizat in 2009 de evanghelisti americani. "In 39 de ani, Franta va fi o tara majoritar musulmana", spune aceasta inregistrare video.

Mai multi preoti care au participat la reuniune au reactionat imediat si si-au exprimat "perplexitatea", punand sub semnul intrebarii cifrele prezentate de acest documentar care circula pe internet de patru ani. Potrivit documentarului, 30% din persoanele sub douazeci de ani vor fi musulmani in Franta si in anumite orase procenul poate ajunge la 45%.

Acest documentar, intitulat "Muslim demographics" - care este prezent si pe Youtube, unde are peste 13 milioane de vizualizari - a fost prezentat in absenta Papei Benedict al XVI-lea, la propunerea cardinalului Peter Turkson, presedintele Consiliului pontifical "Justitie si pace".

Acest documentar prezinta o serie de cifre fara a oferi surse fiabile. El prezinta un "raport al schimbarilor climatice in demografia mondiala" in care evoca rate de fecunditate foarte reduse in tarile europene fata de ratele foarte ridicate in familiile musulmane.

Potrivit surselor citate, mai multi episcopi au reactionat puternic dupa difuzarea filmului, avertizand fata de riscul de a starni "un razboi al religiilor" cu astfel de mesaje.

De la inceputul sinodului, numerosi prelati originari din Orientul Mijlociu si de pe continentul african au vorbit despre dificultatea de a predica Evanghelia in tarile majoritar islamice.

Ei au ridicat si problema situatiei delicate a musulmanilor care doresc sa se converteasca la crestinism.