Japonia si Statele Unite pregatesc manevre militare comune pentru recucerirea unei insule de la invadatori straini, in contextul disputei teritoriale intre Tokyo si Beijing pe tema insulelor din Marea Chinei de est, relata duminica presa nipona, potrivit AFP.

Exercitiul urmeaza sa fie realizat in cadrul celor mai ample manevre prevazute la inceputul lunii noiembrie pe o insula desertica din Okinawa, in extremitatea sudica a Japoniei, potrivit unor surse citate de agentiil de presa Jiji Press si Kyodo.

Acesta va consta in mijloace amfibii si aeriene - nave si elicoptere - pentru debarcarea pe insula Irisunajima, folosita de obicei de armata americana pentru exercitii militare de tragere.

Situata in Marea Chinei de Est, insula Irisunajima se afla la cateva sute de kilometri de insulele Senkaku, administrate de Tokyo insa revendicate de Beijing sub numele Diaoyu.

Tensiunea a urcat puternic intre cei doi vecini dupa ce Japonia a nationalizat, la inceputul lui septembrie, acest mic arhipelag. De atunci, navele chineze de supraveghere maritima si ale administratiei pescuitului au patruns de mai multe ori in apele teritoriale, care se intind pana la 22 km in largul insulelor. Insulele sunt revendicate si de Taiwan.