Ankara a ordonat avioanelor comerciale turce sa evite traversarea spatiului aerian sirian. Decizia autoritatilor aeronautice turce intervine pe fondul tensiunilor dintre Turcia si Siria, relateaza Mediafax citand CNN.

Turcia a decis schimbarea rutelor spre destinatia Jeddah (Arabia Saudita) pentru ca spatiul aerian sirian este considerat "nesigur", precizeaza Televiziunea publica turca (TRT), potrivit CNN.

Modificarile vor afecta cursele spre Arabia Saudita. Pentru a evita Siria, avioanele de pasageri turce vor tranzita spatiile aeriene ale Iordaniei si Republicii Turce a Ciprului de Nord. Avioanele turce care decoleaza din Europa vor trece pe deasupra Egiptului pentru a ajunge in Arabia Saudita, arata Mediafax.

Amintim ca Turcia a anuntat in urma cu cateva zile ca a confiscat o marfa suspecta de la bordul unui avion sirian interceptat in timpul zborului intre Moscova si Damasc. Aparatul sirian, un Airbus A-320, a fost escortat miercuri seara de doua avioane de tipul F4 ale aviatiei militare turce si constrans sa aterizeze pe aeroportul Esenboga din Ankara pentru un control de securitate, scrie Agerpres.

Incidentul a provocat un razboiul cuvintelor intre Turcia, Siria si Rusia, dupa ce premierul turc Recep Erdogan a afirmat ca la bordul aeronavei se afla echipament militar destinat regimului sirian.

Siria a reactionat vehement joi seara, intr-un comunicat al ministerului Afacerilor Externe, acuzandu-l pe Erdogan ca "minte" pentru "a justifica comportamentul ostil al guvernului sau in privinta Siriei". Ministerul sirian de Interne a cerut prezentarea acestor echipamente.

Chiar inainte de declaratia premierului turc, autoritatile rusesti au negat categoric prezenta unor arme la bordul Airbusului Syrian Air si au protestat fata de interceptarea sa, care ar fi pus in pericol vietile pasagerilor rusi aflat la bord.

Accesul de tensiune intervine in conditiile unui conflict deschis intre Turcia si Siria.

Vineri, un avion de vanatoare din Diyarbakir (sud-est) a decolat de urgenta pentru a alunga un elicopter al armatei siriene care se apropia de frontiera comuna. Potrivit unui oficial turc, elicopterul ar fi urmat sa bombardeze pozitiile rebele din localitatea siriana Azmarin dar a fost constrans sa se indeparteze de interventia armatei turce.