Cancelarul Angela Merkel apare din ce in ce mai mult ca fiind vocea Europei, impunandu-si pledoaria pentru austeritate in fata cererilor de relansare economica ale tarilor din sud si ale unei Frante slabite, afirma analistii citati de AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

In primavara, Grecia credea ca a gasit in presedintele francez Francois Hollande un "Roosevelt european" - potrivit unei expresii a cotidianului Ta Nea - capabil sa scoata Europa din criza prin impunerea unui vast plan de relansare bazat pe investitii publice.

Dar Angela Merkel a fost cea care a fost primita in aceasta saptamana la Atena de omologul Antonis Samaras. Iar cei doi lideri au pledat impreuna pentru reducerea cheltuielilor si pentru reforme structurale dureroase solicitate de creditorii tarii in schimbul unei noi transe de ajutor financiar.

Ocupand in mod regulat pagina unu a presei internationale, atacata pentru fiecare dintre declaratiile sale susceptibile sa afecteze pietele mondiale, Angela Merkel este pe punctul de a face din Berlin noua capitala europeana.

"Berlin este noul Bruxelles", afirma Ulrike Guerot, de la Consiliul european pentru relatii externe, care subliniaza slabiciunea actuala a Paris.

"Nu avem inca impresia ca Hollande stie ce vrea, ca stie sa guverneze, ca va deveni noul Mitterrand", spune ea, adaugand ca exista si un pericol in aceasta conjunctura pentru Germania, care "nu a cautat sa fie in aceasta pozitie si nu este obisnuita" cu ea.

Dar violentele proteste de marti de la Atena au venit sa reaminteasca istoria care afecteaza masiv orice leadership german.

Ulrike Guerot recunoaste astfel ca presedintele francez "a stiut sa organizeze o rezistenta a sudului in raport cu Merkel" si ca, in ciuda greutatii sale economice si politice, Germania nu va putea infrunta de una singura o coalitie a principalilor sai parteneri.

Jean-Dominique Giuliani, presedintele fundatiei Robert Schuman, spune ca nu a fost niciodata de acord cu interpretarea suumitului european de la finele lui iunie potrivit careia Hollande ar fi reusit sa o convinga pe Merkel in ceea ce priveste ajutorul acordat Spaniei si Italiei.

Din contra, spune el, "influenta doamnei Merkel se poate intinde acum din cauza unei anumite atitudini sterse a Frantei". "Hollande ramane sa convinga" asupra faptului ca Europa "se bazeaza ape cuplul franco-german".

Italianul Michele Comelli, expert in chestiuni europene la Institutul de afaceri internationale (IAI), apreciaza ca "marele public o percepe din ce in ce mai mult pe Angela Merkel drept persoana cheie in asumarea deciziilor" la nivel european. "Raportul de la egal la egal instaurat la inceput (de Hollande) este pe punctul sa dispara", subliniaza el.

Spania si Italia pot gasi in Hollande "o sustinere importanta in anumite chestiuni, ca euro-obligatiunile sau crestere, dar Franta are propriile sale probleme si nu exista o identitate de vederi completa intre cele trei tari", spune Comelli.

Cancelarul german profita de altfel si de suprematia taberei conservatoare in Europa pentru a-si impune ideile, chiar daca infrunta ostilitatea unei parti a opiniei publice, asa cum s-a intamplat in Atena.

"Decizia lui Merkel de a se duce intr-o tara unde o mare parte a populatiei o considera persona non grata este un semnal clar ca Berlinul este decis sa-si impuna marca austeritatii asupra intregului continent", concluzioneaza George Gilson, ziarist pe problematica europeana, in saptamanalul anglofon Athens News.