Nationalitatea bulgara va fi acordata investitorilor straini care vor depune 100.000 de euro intr-un fond de Cercetare si Dezvoltare (R&D), a decis vineri parlamentul de la Sofia, citat de AFP.

Deputatii au adoptat in prima lectura un amendament la legea care viza incurajarea investitiilor, care prevede acordarea nationalitatii bulgare pentru cetatenii straini care vor varsa cel putin 200.000 de leva la Fondul National de Dezvoltare. Pentru a intra in vigoare, aceasta lege va trebui votat si in a doua lectura.

Din 2003, nationalitatea bulgara permite calatorii fara viza in Spatiul Schengen (unde Bugaria nu este inca membri) se exercitarea anumitor meserii in Europa de Vest. Ea este extrem de solicitata de rusi si de alti locuitori din Balcani.

Parlamentarii bulgari doresc sa relanseze investitiile straine directe, in pierdere de viteza in Bulgaria. In 2011, aceste investitii au fost de 1,75 miliarde de euro, fata de 6,55 miliarde euro in 2008.

Fondul National de Inovare, un fond public, are ca obiectiv sustinerea cheltuielilor de Cercetare si Dezvoltare, la care statul nu contribuie decat cu 0,48% din PIB, de trei ori mai putin decat media europeana.