Sezonul 2012 al Premiilor Nobel se deschide luni cu premiul pentru Medicina, dar prestigiosul premiu pentru Pace si cel pentru Literatura, atribuite la sfarsitul saptamanii, starnesc cel mai mare interes, anunta Agerpres. Luni, in jurul orei 09:30 GMT, se va anunta cine ii succede americanului Bruce Beutler, francezului Jules Hoffmann si canadianului Ralph Steinman, recompensati pentru activitatea lor privind sistemul imunitar, si va deveni laureatul din 2012 al premiului pentru Medicina.

Potrivit mass-media suedeze, japonezul Shinya Yamanaka si britanicul John Gurdon ar putea obtine premiul datorita cercetarilor asupra reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule stem capabile sa creeze toate tipurile de tesut uman.

Canadianul James Till, unul dintre parintii cercetarii asupra celulelor susa, ar putea fi, de asemenea, recompensat.

Epigenetica, care studiaza ereditatea si raspunsul genelor la mediul lor, si optogenetica, care permite stimularea specifica a unei celule fara a le modifica pe cele vecine, sunt alte doua domenii de cercetare ce ar putea pretinde un Nobel, scrie presa suedeza.

Speculatiile sunt la mare rang in ce priveste premiul pentru Pace care va fi anuntat vineri. El ar putea sa o recompenseze pe 'Maica Tereza' a cartierelor sarace din Cairo, Maggie Gobran, pe militanta impotriva purtarii voalului Sima Samar sau pe americanul Gene Sharp, apostol al nonviolentei.

Laureatul premiului pentru Literatura va fi cunoscut joi. Canadiana Alice Munro, americanul Don DeLillo si somalezul Nuruddin Farah se numara printre favoriti.

Premiile pentru Fizica si Chimie vor fi anuntate marti si, respectiv, miercuri, iar cel pentru economie luni, 15 octombrie.

Premiul pentru fizica a capatat o turnura neasteptata, odata cu descoperirea in luna iulie a unei noi particule fundamentale care ar putea fi bosonul Higgs. Aceasta descoperire majora ar putea fi rasplatita cu un premiu Nobel.

In acest an, in contextul crizei economice, Fundatia Nobel a diminuat cu 20% valoarea premiilor, fixand-o la 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), fata de 10 milioane de coroane in 2001.