Ministrul britanic al Apararii, Philip Hammond, a amenintat duminica, la BBC Radio 4, ca ar putea sa recurga la "actiunea de aur" pe care o detine in BAE pentru a bloca fuziunea EADS-BAE Systems daca Franta si Germania nu isi reduc participatiunea sub nivelul care le-ar permite sa controleze grupul, scrie AFP.

"Am spus foarte clar ca avem linii rosii in fuziunea EADS-BAE si ca daca acestea nu sunt respectate vom utiliza actiunea de aur pentru a ne impune dreptul de veto in acest acord", a precizat ministrul britanic.

"Nu este necesar, cred, sa nu existe niciun interes francez sau german in societate. Este necesar sa reducem aceasta participatie sub nivelul care le-ar permite sa controloze sau sa orienteze maniera in care actioneaza societatea", a adaugat acesta.

Fuziunea ar crea un gigant european al apararii si aeronauticii prezent practic pe toate pietele planetei, mult in fata americanilor de la Boeing. Dar Marea Britanie, Germania si Franta trebuie sa aprobe aceasta operatiune din cauza implicatiilor sale strategice.

Surse apropiate EADS au explicat ca Germania a obtinut acordul celor doi parteneri pentru a avea 9% din capitalul viitoarei entitati, mentinand paritatea cu Franta, dar discutiile s-au blocat dupa ce a solicitat sa gazduiasca sediul EADS.

O alta sursa apropiata discutiilor a atribuit blocajul refuzului Parisului de a se angaja in scris ca nu va incerca sa obtina mai mult de 9% din capitalul noii entitati, pe care il confera actuala sa participatiune de 15% in EADS.

Marea Britanie propune propune o "actiune speciala" celor trei guverne, pentru a impiedica pe oricine sa obtina peste 15% din capital.

La Londra, 45 de deputati conservatori i-au cerut vineri premierului britanic David Cameron sa obtina garantii inainte de a aproba fuziunea EADS-BAE Systems, exprimandu-si temerile legate de locurile de munca si de relatia privilegiata cu Statele Unite in materie de aparare.