Ministrul iranian al Afacerilor externe, Ali Akbar Salehi, a propus un compromis asupra programului nuclear controversat al Teheranului, in schimbul furnizarii de uraniu imbogatit de terte tari, scrie AFP.

Intr-un interviu acordat saptamanalului german Der Spiegel, care va fi publicat luni, seful diplomatiei iraniene a reafirmat ca tara sa are dreptul sa utilizeze energia nucleara in scopuri pasnice.

"Daca dreptul nostru de imbogatire este recunoscut, suntem pregatiti pentru un compromis. Limitam, pe o baza voluntara, nivelul nostru de imbogatire" a combustibilului nuclear.

Dar, in schimb, Iranul "trebuie sa aiba garantia de a primi" combustibilul necesar din afara.

O astfel de solutie a fost propusa in zadar de tarile occidentale in precedentele runde de negocieri.

Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a afirmat saptamana trecuta ca Iranul nu va renunta la programul sau nuclear in ciuda sanctiunilor occidentale care au provocat o cadere libera a monedei nationale iraniene. Aceasta a pierdut 40% intr-o saptamana in fata principalelor devize.

Ministrii de externe ai Uniunii Europene se vor reuni in data de 15 octombrie, la Luxemburg. Franta, Germania si Marea Britanie ar urma sa solicite noi sanctiuni impotriva Iranului in domeniile energetic si financiar.