Premierul britanic David Cameron a amenintat ca isi va exercita dreptul de veto in cazul bugetului Uniunii Europene, el declarand pentru Sunday Telegraph ca nu va tolera tentativele "scandaloase" de marire a acestuia, transmite AFP.

Intr-un interviu aparut cu cateva ore inainte de deschiderea, duminica, a conferintei anuale a partidului sau conservator la Birmingham (centrul Angliei), David Cameron a declarat ca va bloca bugetul UE daca acesta nu va corespunde intereselor britanicilor.

El a adaugat ca apreciaza drept "scandaloase" tentativele de crestere a bugetului total al UE la viitoarele negocieri pentru perioada 2014-2020.

"In ceea ce priveste acordul-cadru financiar multianual, nu ar fi acceptabil sa se colecteze cantitati mari de bani de la contribuabilii tarilor europene pentru a se alimenta un buget central in crestere", a spus premierul britanic, care se confrunta cu mai multe sondaje ce confera un mare avantaj Partidului Laburist, de opozitie, fata de Partidul Conservator.

"De aceea vom lupta foarte dur impotriva acestei masuri, la fel cum ne vom lupta foarte dur si nu vom incrucisa bratele, deloc, in privinta rabatului britanic", a adaugat el.

"Ar fi scandalos sa vedem cresteri importante ale bugetului european in timp ce noi ne confruntam cu taieri in bugetul national", a insistat el.

Potrivit lui, Partidul Liberal-Democrat, partener minoritar in coalitia de guvernamant, este de acord cu aceasta linie politica.

David Cameron a sugerat, de asemenea, stabilirea a doua bugete separate pentru cele 27 de state membre UE, unul pentru cele 17 tari din zona euro si unul pentru celelalte zece, intre care se numara si Marea Britanie.

Duminica, un sondaj al institutului YouGov indica o diferenta de 14 puncte procentuale intre Partidul Conservator si laburisti. Potrivit acestui sondaj publicat de Sunday Times, Partidul Laburist are 45% opinii favorabile, fata de 31% pentru conservatori si 8% pentru Partidul Liberal-Democrat.

Potrivit unui sondaj al Opinium Research aparut in aceeasi zi in ziarul The Observer, decalajul intre cele doua partide este de 11 puncte, cu 30% pentru Partidul Conservator si 41% pentru Partidul Laburist.