Operatiunea antiterorista desfasurata in Franta, care s-a soldat sambata cu moartea unui suspect si retinerea a sapte persoane, viza "o retea, aproape o celula", a declarat procurorul general al Parisului, Francois Molins, transmite AFP.

Barbatul ucis de politie la Strasbourg (est) era un "delincvent convertit la islamul radical", ale carui amprente au fost gasite pe grenada aruncata, in 19 septembrie, asupra unui magazin evreu din Sarcelles (la nord de Paris), a mai spus magistratul, intr-o conferinta de presa.

Este vorba de un barbat de 33 de ani, Jeremy Sidney, de nationalitate franceza, la fel ca si celelalte persoane retinute, a precizat magistratul. Acesta a fost gasit la domiciliul "uneia dintre cele doua sotii de religie" ale acestuia, o femeie de 22 de ani, mama a unei fetite de sase ani si a unui bebelus de o luna, a relatat la randul sau procurorul din Strasbourg, Patrick Poirret.

"Era foarte hotarat, probabil, sa sfarseasca in martiriu, el golind teava armei sale" asupra politistilor, inainte de a fi ucis, a adaugat procurorul.

In timpul perchezitiilor au fost descoperite, in principal, "testamente" si "o lista cu organizatii evreiesti", a mentionat Francois Molins, precizand ca "ancheta va stabili care erau urmatoarele tinte ale acestei celule".

La 19 septembrie, un dispozitiv explozibil - o grenada defensiva iugoslava, potrivit procurorului din Paris - a fost lansat asupra unui magazin de alimente cuser din Sarcelles. O persoana a fost ranita usor in acest atac ce a provocat neliniste in randul importantei comunitati evreiesti din acest oras, la sase luni dupa asasinatele ce au vizat comunitatea evreiasca din Toulouse (sud-vest), comise de tanarul jihadist Mohamed Merah.